Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A "talált" bizonyíték is terhelő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az igazság feltárása a büntetőjog legfontosabb alapelvei közé tartozik - állapította meg a német alkotmánybíróság és erre hivatkozva kimondta, hogy terhelő bizonyítékok egy gyanúsított ellen akkor is felhasználhatóak, ha ezekre a hatóságok eredetileg más célból elrendelt házkutatás során tettek szert.

Karlsrhuheban az alkotmánybíróság kedden hozott döntésével elutasította egy müncheni férfi keresetét. Ebben a panaszos azt kifogásolta, hogy 2005-ben a nyomozók a házkutatás során fél kiló hasist koboztak el a lakásán és így a kábítószertörvénybe ütköző cselekedet is felhoztak ellene, holott eredetileg más bűncselekmény gyanúja miatt indult ellene hatósági eljárás.

Az alkotmánybíróság határozata értelmében a bizonyíték értékelésének - illetve felhasználásának - tilalma csakis akkor jöhet szóba, ha a nyomozó szervek az adott ügy felderítése során kirívó jogsértést követtek el.

A müncheni férfi esetében nem ez történt, ezért a rá kiszabott büntetés jogerős marad.

A bírák hangsúlyozták, hogy a büntetőjog elsődleges alapelvei közé tartozik az igazság kiderítése. Ebből kiindulva bizonyítékokat egy per során még akkor is fel lehet használni, ha ezekre a hatóságok nem kimondottan a váddal kapcsolatban bukkantak a gyanúsított környezetében, ezért egy adott bizonyíték értékelésének tilalma jogilag csak rendkívül indokolt esetben jöhet szóba.