Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Maratoni ülésen döntöttek a Porsche jövőjéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Stuttgartban hajnalig tartó válságülésen a Porsche igazgatótanácsa menesztette a cég éléről Wendelin Wedeking eddigi elnököt és elhatározta, hogy integrált gépkocsiipari konszernt hoz létre a legnagyobb európai autógyárral, a Volkswagennel.

A Porsche igazgatótanácsának ülésén főleg a sportkocsigyár és a Volkswagen fúziója felé vezető utat egyengették. A Porsche megvált az egyesülést ellenző elnökétől, Wendelin Wedekingtöl, aki immár hét évig vezette a céget és mivel szerződése csak 2012-ben járt volna le, ezért 50 millió euró végkielégítésre számíthat.

Az ülésen döntés született arról is, hogy a gyár legkevesebb 5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre. A közelmúltban a Porsche tett kísérletet a Volkswagen átvételére és ennek során óriási adósságot halmozott fel. Ennek leépítése érdekében a stuttgarti válságtanácson engedélyezték az állami tulajdonú Katari Befektetési Hatóság számára, hogy tulajdont szerezzen majd a vállalatban.

Ennek kapcsán olyan értesülések terjedtek el, amelyek szerint Katar 7 milliárd eurós részvénycsomagot kíván beszállni a Porschéba, amely a tervek szerint úgynevezett autóipari konszernt létesít a Volkswagennel és az új cégnek tízedik márkája lesz a luxuskategóriába tartozó Porsche.

Szakértők szerint asportkocsigyárnak hasznára lesz a fúzió, mert így részesedhet a Volkswagen műszaki kutatásainak eredményeiből.