Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jörg Haider Múzeum nyílik Ausztriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját múzeumot kap a tavaly autóbalesetben elhunyt Jörg Haider jobboldali-populista osztrák politikus, tartományi elöljáró.

A karintiai Klagenfurtban berendezett kiállítás a politikus halálának évfordulóján, október 11-én nyílik meg.

Haider haláláig állt a déli Karintia tartomány élén. Az életéről szóló tárlat a klagenfurti bányamúzeum helyiségeiben kap helyet, a belépőket öt euróért kínálják majd.

A radikális nézeteiről ismertté vált jobboldali politikus tavaly októberben szenvedett végzetes autóbalesetet. Erősen ittas volt, amikor szolgálati járművével a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel megcsúszott, és egy betonkerítésnek ütközött.

"Igyekeztünk tényszerűen bemutatni Haider életútját" - mondta a kiállítást létrehozó Gerhard Finding.

Azt állította, hogy nem kívánják dicsőíteni a tartományi vezetőt, annak ellenére, hogy a Der Standard című osztrák liberális napilap értesülései szerint a kezdeményezők között van Haider pártjának, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nevű szervezetnek egyik tagja, a város kulturális tanácsának képviselője is.

A kiállításon bemutatott mintegy száz tárgyat Haider özvegye, Claudia bocsátja rendelkezésre. A tárlat első része a Haider család múltját mutatja be a náci korszak idején, többek közt Haider apjának NSDAP pártigazolványa is látható lesz.

A további részekben kiállítják egyebek között a politikus gyerekkori mintalovát, amelyet élete végéig megőrzött, sőt az is elképzelhető, hogy szolgálati autójának roncsai szintén közszemlére kerülnek.