Inforádió

Meghallgatom Élő adás

25 millió embert oltanak be az új influenza ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyszabású védőoltási akció kezdődik ősszel Németországban az új típusú influenza elterjedésének megelőzésére. A hatóanyagot a berlini egészségügyi minisztérium utasítására bocsátják a kórházak és orvosi rendelők rendelkezésére, és szeptember elsejét követően legalább 25 millió ember beoltását tervezik.

A tanév vége felé több iskolában átmenetileg szünetelt a tanítás, miután több diákon kitört az új típusú influenza. Ennek lefolyása eddig minden alkalommal enyhe volt, azonban az egészségügy minisztérium úgy döntött, hogy védőoltással fogja elejét venni a kór járványos elterjedésének.

A tervek szerint szeptemberben kezdik meg a tömeges oltást. 25 millió embert akarnak az ősz folyamán beoltani az új típusú influenza ellen.

Az ingyenes védőoltást elsősorban azoknak szánják, akik asztmában vagy cukorbajban szenvednek, de az egészségügy részéről szorgalmazzák azok beoltását is, akik munkakörükből fakadóan vírusgazdák lehetnek. Ilyenek a tűzoltók, a rendőrök vagy a mentősök.

Ulla Schmidt egészségügy miniszter az akcióval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nincs ok a pánikra, mert az új típusú influenza eddig enyhe lefolyású volt, de szakértők nem zárják ki a vírus esetleges mutálódását, amely már súlyosabb probléma elé állíthatja az orvosokat.

Németországban utoljára 1961-ben volt hasonló oltási akció, amelynek keretében akkor a teljes lakosságot gyermekbénulás elleni védelemben részesítették.