eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ma tartja alakuló ülését az Európai Parlament

Ma tartja alakuló ülését az Európai Parlament. A 735 fősre csökkent létszámú testület Strasbourgban megválasztja a parlament elnökét és tisztségviselőit. Bár még mindig nem biztos, hogy egyes képviselők, például a Jobbik politikusai melyik frakcióba ülnek, az új összetétel miatt módosulhat a parlament munkája.

Bő két hónapnyi szünet után összeül Strasbourgban az új Európai Parlament. A testület az alakuló ülésen mindenekelőtt megválasztja a saját tisztségviselőit. Az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán szinte biztosra vehető, hogy a néppárti, lengyel Jerzy Buzek lesz az Európai Parlament elnöke, de csak a ciklus feléig. A néppárt és a szocialisták ugyanis ismét alkut kötöttek, hogy megosztják maguk között az ötéves ciklust. Két és fél év után Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője lesz az elnök.

Jerzy Buzek múlt héten jelentette be, hogy ő a néppárt jelöltje. "Én vagyok az egyetlen elnökjelölt az Európai Néppártban, így döntött a párt. A másik aspiráns, az olasz Mario Mauro hétfőn visszalépett a jelöltségtől. Kedden találkoztam vele, és hosszasan beszélgettünk. Azt mondta nekem, hogy nagy dolog, hogy egy volt kommunista ország mostani politikusa jelölt lehetett, és ezért lépett vissza" - jelentette ki.

Szavaz a testület az alelnökökről is. A jelöltek közt van Schmitt Pál, a magyar néppárti delegáció elnöke, akit várhatóan meg is választanak.

Az Európai Parlament összetétele némiképp átalakult. A néppártból kiváltak a brit konzervatívok, és főként a csehekkel, valamint a lengyelekkel összeállva új frakciót alapítottak. Ennek lesz tagja az MDF képviselője, Bokros Lajos is.

Még nem tudni viszont, hogy hová ül a három jobbikos képviselő, de az is lehet, hogy egyelőre függetlenként fognak dolgozni.

A szocialista Herczog Edit szerint a következő öt évben a klasszikus jobboldali-baloldali törésvonalat felül fogja írni a szélsőségek távol tartása. "Magára valamit adó konzervatív párt a szélsőségekkel nem működik együtt, ezért az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberális a korábbi öt évnél is jobban össze vannak zárva. Várható a liberálisok - zöldek - szocialisták és a néppárt együttműködése" - fogalmazott.

Az Európai Parlament a háromnapos alakuló ülésén meghallgatja a leköszönt cseh és a mostani svéd soros elnökség tájékoztatóját, és a következő félév tanácsi terveit. Feltehetőleg sok szó lesz majd az Európai Bizottság új elnökének megválasztásáról, ami szeptemberre várható. A képviselők jelentéseket hallgatnak meg a hondurasi, az iráni és a kínai helyzetről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×