eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Kivégzőosztagokkal a terroristák ellen

Néhány fős kivégzőosztagokkal akarta likvidálni a CIA az al-Kaida vezetőit - állítja a New York Times. A 2001 óta létező tervek annak a programnak a részei voltak, amelyeket az amerikai központi hírszerzés felsőbb utasításra eltitkolt a Kongresszus elől. A tervek végül csak tervek maradtak - teszi hozzá a lap.

Kínzás, titkos külföldi vallatóbörtönök, emberrablással felérő előállítás - George Bush terror elleni háborúját sok mindenért bírálták már. A héten kipattant új ügy szerint a volt elnök kormányzása idején - Dick Cheney alelnök utasítására - szándékosan eltitkolták az amerikai nép választott képviselői elől egy további, terrorellenes program részleteit.

Az ügyben nyomozó New York Times most azt állítja, az akciófilmeket idéző információkhoz jutott: a titkos CIA-program célja az volt, hogy ellenséges területre küldött osztagok meggyilkolják az al-Kaida terrorhálózat vezetőit.

George Bush akkori elnök 2001 szeptember 11-e sokkja után írt alá egy titkos rendeletet, amely engedélyezte, hogy a CIA a világon bárhol megölhesse vagy elfoghassa az al-Kaida embereit. Ez azt jelentette, hogy még olyan országokban is lecsaphattak volna, amelyek távol voltak a közel-keleti háborús övezettől.

CIA-források szerint a terv végrehajtását logisztikai, jogi és diplomáciai dilemmák akadályozták. Ami a hollywoodi filmekben könnyen megy, azaz, hogy az ellenség hátvonala küldött hőssel közlik: ha kudarcot vall, tagadni fogják, hogy közük lenne hozzá és nem segítenek neki, úgy tűnik, a való életben gondot jelentett.

Kérdések

Hogyan rejtsék el az Egyesült Államok szerepét, informálják-e a szövetségeseket, kockáztatva, hogy azok megakadályozzák a célpontokhoz való hozzáférést? Mi történik, ha az amerikai katonákat vagy megbízottjaikat elfogják, és ellentétesek-e a tervek a nemzetközi joggal vagy a külföldi gyilkosságok tilalmával - idézte a lap, hogy min is rágódtak a CIA-vezetői.

A Bush-kormányzat szerint a célzott gyilkosság ugyanolyan lett volna, mint az ellenség megölése a harcmezőn, ezért nem vonatkozik rá az a szabály, hogy az Egyesült Államok nem hajthat végre külföldön gyilkosságokat.

A kémügynökség egyik dolgozója hozzátette: egy sor gyakorlati probléma is felmerült, például az, hol lett volna a kommandó bázisa, milyen kinézetű embereket válogattak volna bele, és vajon 24 órán át a főhadiszálláson ücsörögtek volna a bevetési parancsra várva.

Ennek ellenére a Bush-kormányzat éveken át életben tartotta a programot, mert nem csak légicsapásokkal akarta likvidálni ellenségeit. A programot csak néhány hete számolta fel Leon Panetta, a CIA új vezetője, állítása szerint egy nappal azután, hogy tudomást szerzett róla.

Az amerikai erők jelenleg továbbra is robotrepülőgépekkel mérnek csapásokat az al-Kaida vezetők felételezett rejtekhelyeire Pakisztánban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×