Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikai kormány is kérte a svájci banktitok-tárgyalás elhalasztását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kormány és a svájci UBS bank együttesen kérte vasárnap azt az amerikai szövetségi bírát, akinek amerikai bankügyfelek adatainak kiadásával kapcsolatban kell döntenie: augusztus 3-ig napolja el a tárgyalást, hogy folytathassák egymás közti egyezkedésüket.

A svájci kormány megtiltaná az UBS AG svájci bankcsoportnak, hogy - egy esetleges bírósági határozat értelmében - felfedje amerikai ügyfelei adatait az amerikai adóhatóság előtt - közölte a svájci igazságügyi minisztérium szerdán.

Az amerikai kormány februárban indított keresetet az UBS ellen egy floridai szövetségi bíróságnál azzal a céllal, hogy a svájci bank adja át annak az 52 ezer amerikai ügyfelének adatait, akik állítólag 14,8 milliárd dollárnyi összeget helyeztek el titkos számlákon az utóbbi egy évtizedben.

A svájci igazságügyi minisztérium arra hivatkozik beadványában, hogy a svájci törvényekbe ütközne, ha a banknak végre kellene hajtania a floridai bíróság Washington javára szóló esetleges döntését. Érvelésük szerint az adatok felfedésében részt vevő banki alkalmazottakat perbe foghatnák Svájcban.

Folco Galli, a svájci igazságügyi tárca szóvivője elmondta: a kormány múlt hónapban azt is eldöntötte, hogy kész lenne elkobozni a vonatkozó dokumentumokat a banktól annak érdekében, hogy megakadályozza az adatok átadását az amerikai adóhatóságnak.
Alan Gold, az illetékes floridai szövetségi bíró felkérte az amerikai kormányt szerdán, fontolja meg és vasárnapig foglaljon állást abban a tekintetben, hogy "meddig akar elmenni az ügyben" a svájci kormány legújabb és egyben eddigi legkeményebb nyilatkozata tükrében.