eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Elutasítják az oktatási reformot a francia tanárok

Alig nevezték ki, máris sajátos harcot kell vívnia az új francia oktatási miniszternek: közel háromezer engedetlen tanítót kell megrendszabályoznia, akik elutasítják az előző tárcavezető által még tavaly életbe léptetett oktatási reform alkalmazását. A szakszervezetektől függetlenül, spontán módon létrejött mozgalom vezetőjét pénteken állítják fegyelmi bizottság elé a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban, miközben Luc Chatel miniszter arra figyelmeztette a vele egyetértőket, hogy a közoktatás nem "önkiszolgáló", ahol mindenki azt vesz, amit akar.

Az elemi iskolai oktatás reformja valójában a minőségi ingyenes állami oktatás megszüntetését jelenti - állítják azok a tanárok, akik nem értenek egyet az előző oktatási miniszter, Xavier Darcos által a szakma nagy részének ellenállása mellett végrehajtott változtatásaival. A "Pedagógus ellenálás" című blogjukból kiderül, hogy a kifogásolt intézkedések közül leginkább a gyengén teljesítő diákokkal való bánásmód háborítja fel őket.

A reform egyik lényeges újítása ugyanis az, hogy a heti kötelező óraszámot huszonhatról huszonnégyre csökkentette, a pedagógusokat pedig arra kötelezte, hogy a felszabadult két órában külön foglalkozzanak azokkal a nebulókkal, akik a legkevésbé értették meg a leadott anyagot.

Az engedetlenek egy az egyben átvették a reform ellen tavaly több alkalommal országos sztrájkot szervező szakszervezetek véleményét: a fenti intézkedés csak arra lesz jó, hogy még inkább megbélyegezze a rosszul teljesítő diákokat. A pedagógusok szerint fennáll a kétsebességű iskolarendszer kialakulásának a veszélye is.

Visszacsinálnák

A tiltakozó mozgalmat elindító, pénteken fegyelmi bizottság elé álló Alain Refalo olyannyira nem értett egyet az újításokkal, hogy a tanfelügyelőknek még januárban nyíltan kijelentette: a gyenge diákoknak fenntartott két órában színházi előadásokat szervez - a teljes osztály részvételével.

Lépését felettesei első körben tizenkilenc napos fizetésmegvonással és a küszöbön álló szakmai előléptetésének elhalasztásával "jutalmazták". Ám mivel véleményén azóta sem változtatott, sőt, a hatóságok szerint másokat is engedetlenségre biztatott, immár az állásából való elbocsátása sem zárható ki.

Az engedetlen tanítók egyébként a reform által meghirdetett "vissza az alapokhoz" elvvel sem értenek egyet. "Reakciósnak" tartják például, hogy a minisztérium - a folyamatosan romló iskolai eredmények láttán - ismét nagyobb hangsúlyt akar fektetni a francia nyelv és a matematika alapos elsajátítására.

Ellenállás

A két hete kinevezett új oktatási miniszter azonban egyelőre nem áll szóba az immár néhány iskolaigazgatót is felsorakoztató tiltakozókkal, hanem azt ígéri, hogy a renitensekkel szemben továbbra is szigorúan fellépnek.

Luc Chatel az egyik állami rádiónak adott interjúban hangsúlyozta: egy tanár csak akkor tudja teljesíteni feladatát, ha diákjai engedelmeskednek neki, ám nem követelhet tőlük engedelmességet, ha közben maga nem teljesíti felettesei előírásait. Majd hozzátette: az állami oktatás nem "önkiszolgáló" vagy "étlap", amelyről mindenki kedvére válogathat.

A tanárok és elemi iskolai pedagógusok legnagyobb szakszervezete, a SNUIPP nem ért egyet a miniszterrel, és azt szeretné, ha tárgyalás kezdődne a pedagógusok jelentős része által továbbra is kifogásolt változásokról.

"Ez az eredménye annak, amikor egy reformot a szakma véleménye ellenére vezetnek be" - értékelte a kialakult helyzetet az InfoRádiónak Marianne Baby, az érdekvédelmi szervezet főtitkárhelyettese, hozzátéve: megértik az engedetlen tanárokat, és arra kérik a minisztert, hogy ne büntesse meg őket.

Hanganyag: S. Ráduly János (Franciaország)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×