eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Váratlan megállapodás született a Nyolcak között

A várakozásokat megcáfolva sikerült megállapodniuk a G8-as csoport tagjainak a klímaváltozás elleni fellépésről. Barack Obama amerikai elnök is elfogadta azt a szöveget, amely célként tűzi ki, hogy a világ átlaghőmérséklete nem emelkedhet 2 Celsius foknál jobban. Az olaszországi csúcsra meghívott feltörekvő gazdaságok azonban elutasították a határértékeket, a környezetvédők megkérdőjelezik, mit érhetnek el a 40 év múlva lejáró határidővel.

Egy amerikai elnök részvételével a Nyolcak csoportja első ízben állapodott meg arról, hogy drámai lépésekkel mérséklik az üvegházhatást okozó gázok emisszióját, és nem engedik, hogy 2 foknál jobban emelkedjen a globális átlaghőmérséklet. A szerda délután már temetett megállapodást Barack Obama is támogatta, aki otthon azzal szembesült, hogy a Kongresszus jelentős módon meggyengítette saját klímacsomagját.

Az ördög azonban a részletekben bújik meg és azt, hogy az ipari országok vezetői csak 2050-re vállalták, hogy jelentősen csökkentik a szén-dioxid és más gázok kibocsátását, máris csalódással fogadták az aktivisták. Az eredeti elképzelés az volt, hogy világátlagban felével fogják vissza 2050-re az emissziót, és a gazdag országok ezt úgy akarták elérni, hogy felajánlották: ők 80 százalékkal vágják vissza a CO2-kibocsátást.

A csomagot azonban aláássa, hogy a L'Aquilába meghívott kínai, indiai és más vezetőket nem sikerült meggyőzni arról, hogy ők is tegyenek vállalásokat. Az ő érvelésük az, hogy a nyugat felelős a globális felmelegedésért és azt kéri most tőlük, állítsák le az életszínvonal javítását célzó programjaikat.

Míg Gordon Brown brit miniszterelnök "történelminek", Angela Merkel német kancellár pedig "a jó irányba tett lépésnek" nevezte a megállapodást, addig a környezetvédők megsemmisítő kritikával illették azt. Õk nem 2050-ig, hanem 2020-ig akarnak 40 százalékos emissziócsökkentést látni - ennek még a vállalásokban élenjáró EU sem tud megfelelni a maga 30 százalékos ígéretével.

A klímaszakértők kimértebbek voltak: bár a megállapodás nem fékezi meg a gyorsuló éghajlatváltozást, mégis, mérsékelheti azt - mondták. Több tanulmány megjegyzi ugyanakkor, hogy már csekély felmelegedés is súlyos társadalmi hatásokkal jár világszerte a mezőgazdaságnak okozott károkkal, amitől a szegényebb államok jóval inkább szenvednek, mint a gazdagok.

Veszélyek leselkednek a világgazdaságra

Gazdasági kérdésekben a Nyolcak megjegyezték: a válság után némi jelét látni a stabilizációnak, de a világgazdaságra továbbra is veszélyek leselkednek.

Megállapodtak abban is, hogy válságkezelő, stimulációs csomagok után a költekezést mérséklő programokat dolgoznak ki. Egyelőre azonban többségük nem zárja ki, hogy újabb közpénzeket kell a gazdaságba pumpálni.

A csúcs a vártnál visszafogottabban ítélte el az iráni hatóságok erőszakos fellépését, az elnökválasztás megismétlését követelő tüntetőkkel szemben, viszont elfogadhatatlannak nevezte a külföldiek, az újságírók letartóztatását és a követségi dolgozók zaklatását.

A program része volt egy tanácskozás a G8 kibővítéséről, mivel már maguk a nyolcak is felismerik, nem diktálhatnak gazdasági és politikai kérdésekben a világ többi országának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×