Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyobb szigor - kevesebb halálos baleset

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Drasztikusan visszaesett a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma Németországban. A siker alighanem nagyrészt annak köszönhető, hogy tavaly komolyan szigorították a közlekedési szabályok megsértése nyomán kiszabott büntetéseket.

Tavaly összesen 4477-en vesztették életüket autóbalesetek során a német utakon - közölte a szövetségi statisztikai hivatal, és rámutatott arra, hogy ez csaknem tíz százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A statisztikából kiderül az is, hogy 1950 óta sohasem volt ennyire alacsony a halálos kimenetelű közúti balesetek száma. Az áldozatok mintegy 20 százaléka kezdő autóvezető. Feltehetőleg ez a tény ösztönözte a törvényhozókat arra, hogy a 20 év alatti vezetők számára teljes alkoholfogyasztási tilalmat léptettek életbe.

Az ennél idősebb autósok számára fél ezrelékig terjedő szeszesital-fogyasztás a megengedett határ, ami gyakorlatilag egy korsó sörnek vagy egy pohár bornak felel meg. Kihágás esetén azonban súlyosbító körülménynek számít még ez a mennyiség is, azaz, ha valakit rajtakapnak, hogy zárt területeken 50 kilométeres sebességnél gyorsabban hajtott, vagy semmibe vette az országutakon érvényes maximálisan megengedett óránkénti sebességet, ami 90 kilométernek felel meg.

Az autópályákon egyelőre nincs központilag szabályozott sebességhatár, mint a legtöbb európai országban, alighanem ezért kedveli Németországot sok olyan külföldi, aki nagy teljesítményű autójának gázpedáljába csupán a német sztrádákon tud istenigazából beletaposni.