Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kancellár nyaralóját is egykori stasisok őrzik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban kereken 17 ezer egykori Stasi-munkatárs dolgozik közalkalmazottként - írja a Financial Times című lap német kiadása. Elsősorban a keleti tartományokban helyezkedtek el az NDK állambiztonsági minisztériumának korábbi tisztségviselői.

Németország újraegyesítését követően valamennyi állami, illetve közalkalmazott múltját átvilágították. A Financial Times Deutschland című napilap írása szerint mégis legalább 17 ezren ma is közalkalmazottként keresik a kenyerüket.

Tartományokra lebontva az újság értesülése szerint Szász-Anhalt biztosít jól fizetett állami munkakört a hírhedt keletnémet állambiztonsági szervezet, a Stasi egykori munkatársai számára. A második helyen, közel 3000 volt Stasi-alkalmazottal Brandenburg tartomány áll. Itt van a kancellár nyaralója is, amelyet - mint a napokban kiderült - szintén több volt Stasi-munkatárs őriz.

A kormány szóvivője ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy Angela Merkelnek minderről nem volt tudomása, és az ügy a brandenburgi hatóságok hatáskörébe tartozik.

Tegnap a szövetségi bűnüldöző hivatal is megerősítette, hogy kötelékében közel 30 volt Stasi-alkalmazott dolgozik, köztük többen vezető beosztásban.

A keletnémet állambiztonsági szervek működésének felderítésével megbízott magdeburgi kormánytisztviselő sürgette a közalkalmazottak múltjának újabb átvilágítását. A sztálinizmus áldozatainak hozzátartozóit tömörítő szervezet pedig a kommunista rendszer idején meg-hurcolt személyek durva arculcsapásának nevezte az egykori Stasi-munkatársak tömeges alkalmazását.

A berlini egyetemen az NDK működésével foglalkozó tanszék vezetője ugyanakkor rámutatott arra, a Stasi titkos ügynökei, az úgynevezett hálózati személyek közül az újraegyesítést követően több tízezernek sikerült minisztériumokban és más közhivatalban jó álláshoz jutni. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a 90-es évek elején végzett átvilágítás igencsak felületes volt.