eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Négy ember halálát okozta egy amerikai háborús bomba Vietnamban

Négy ember halálát okozta Vietnam középső részén egy bomba, amely még az amerikaiakkal vívott háborúból maradt vissza.

Az eset Quang Binh tartományban, az egykori Ho Si Minh-vasútvonal mentén történt. Az áldozatok - három földműves és egy tanár - fémkeresővel járták falujuk határát hétfő éjszaka, és amikor ráakadtak az 500 kilogrammos bombára, emelőrúddal próbálták megmozdítani. A bomba felrobbant, és a fémgyűjtők azonnal szörnyethaltak. A legfiatalabb áldozat 26, a legidősebb 30 éves volt - közölte szerdán Huong Hoa falu vezetője.

A Ho Si Minh-vasútvonalat a háború alatt rendszeresen bombázták az amerikai repülőgépek, így próbálták megakadályozni, hogy az észak-vietnami kommunisták utánpótlást - katonákat és hadfelszerelést - szállítsanak a déli hadszíntéren harcoló csapatoknak.

Vietnami statisztikák szerint mostanáig több mint 42 ezer embert öltek meg és mintegy 62 ezret sebesítettek meg a háborúból hátramaradt robbanószerkezetek. Az ilyen baleseteknek zömében fémgyűjtő földművesek vagy gyerekek esnek áldozatul, akik nem ismerik fel a veszélyt és játszani kezdenek a megtalált lövedékekkel.

A háború 1975-ben befejeződött, de akár évszázadokig is eltarthat, amíg megtisztítják Vietnam területét az akkori időkből származó robbanószerkezetektől - mondta a múlt hónapban Nguyen Huy Hieu tábornok, az ázsiai ország nemzetvédelmi miniszterhelyettese.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×