eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Washington nem áll Izrael útjába, ha megtámadja Iránt

Kivárás után fenyegetés - úgy tűnik, az Egyesült Államoknak elege lett abból, hogy nem tud szót érteni Iránnal, ahol sokan továbbra sem fogadják el az elnökválasztás eredményét. Joe Biden amerikai alelnök arra utalt: Washington nem áll az iráni rezsim által magát fenyegetettnek érző Izrael útjába, ha az csapást akar mérni az iráni nukleáris létesítményekre. Közben Irán első számú vezetője ismét figyelmeztette a Nyugatot.

"Izrael szuverén ország, és maga dönti el, hogyan kezelje Iránt - függetlenül attól, jónak tartjuk-e ezt vagy nem" - mondta Joe Biden amerikai alelnök egy vasárnapi tévéinterjúban. Az Obama-kormányzat néhány hete még azért lobbizott az izraeli kormánynál, hogy fogja vissza magát Iránnal szemben. Így a nyilatkozat egyfajta nyomásgyakorlásként is értékelhető, hogy Irán reagáljon az amerikai közeledési kísérletekre. "Az ajánlat még mindig érvényes, ha válaszolnak, párbeszédet kezdünk az irániakkal" - mondta Biden.

Az Obama-kormányzatra az utóbbi hetekben nagy nyomás nehezedett, hogy ne próbáljon nyitni a teheráni vezetés felé, és sok bírálat érte, amiért nem állt ki határozottabban a teheráni tüntetők mellett, akik szerint csalás erősítette meg posztján a keményvonalas Mahmúd Ahmedinedzsád elnököt.

Ahmedinedzsád volt az, aki közölte: Izraelt le kell törölni a térképről. Válaszul az izraeli légierő begyakorolta az iráni nukleáris létesítmények elleni csapást, a titkosszolgálat, a Moszad pedig azt mondja: Teheránnak öt éven belül bevethető atomfegyvere lehet.

Egy japán látogatáson járó magas rangú iráni illetékes közölte: országa határozott és átfogó módon reagálna, ha Izrael megtámadná. "Ezt Izraelben és az Egyesült Államokban is tudják" - tette hozzá Alaeddin Boruzserdi, az iráni parlament Nemzetbiztonsági és Külügyi Bizottságának elnöke. Irán első számú vezetője, Ali Hamenei ajatollah is figyelmeztette a Nyugatot, ne szóljon bele Irán belügyeibe.

Hamenei tekintélye azonban megroggyant azok után, hogy tisztának mondta a választást és a voksok újraszámlálását követelő tüntetőket is közvetve megfenyegette. A hétvégén Kum szent város befolyásos vallási vezetőinek egy csoportja is azt mondta, hogy sem a választási eredmény, sem az új kormány nem legitim, megkérdőjelezve ezzel a legfőbb vallási vezető szavait.

A keményvonalasok által újabban már hazaárulónak nevezett ellenzéki vezér, Mir Hoszein Muszavi pedig azt állítja: Ahmedinezsád emberei 20 millió extra szavazólapot nyomtattak és pénzért vették a voksokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×