eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újraélesztette a roncspénz a német autóipart

A berlini kormány múlt év végén az autóipar támogatására hozott intézkedése a jelek szerint busásan megtérült, mert január óta jelentősen több új autót értékesítettek az országban. A vásárlók elsősorban a kis fogyasztású kocsikat keresik.

A gazdasági válság autóipari kihatásának ellensúlyozására a német kormány még a múlt évben bejelentette, hogy aki megválik tízéves, vagy ennél régebbi gépkocsijától 2500 euró roncspénzt kap az államtól. Az intézkedés nyomán ismét pezsgés kezdődött az autópiacon: februárra ismét felszökött a kereskedelmi mutató és így a Német Autógyártók Szövetsége most megelégedéssel hozta nyilvánosságra, hogy az év első felében 40 százalékkal több új autóra kértek forgalmi engedélyt, mint 2008 ugyanezen időszakában.

A nyilatkozat szerint decemberig legalább 3,5 millió új gépkocsi eladásával számolnak. Ez rekordnak számít, és eléri az ország újraegyesítését követően elért szintet, amikor a keletnémetek tömegesen váltak meg használt Wartburgjaiktól, Trabantjaiktól és Zsigulijaiktól, és vásároltak nyugati gyártmányú autót.

Most, a roncspénz ösztönzésére főleg a kis fogyasztású kocsik a keresettek, a sportkocsik, luxusautók alig fogynak.

Az elmúlt félévben a német gyártók közül a Volkswagennek 31, az Opelnek pedig közel 30 százalékkal sikerült növelnie eladott autóinak a számát. Jóval nagyobb fellendülés mutatkozik ugyanakkor a külföldi márkák vásárlása terén: a Fiat egyenesen megduplázta németországi forgalmát, míg a Peugeot, a Renault és a Toyota egységes 40 százalékkal több személyautót adott el január elseje és június vége között, mint a tavalyi év első felében.

Ennek ellenére az autóiparból a gazdasági válság kirobbanása óta 17800 dolgozót bocsátottak el. A gyártók a leépítést azzal indokolták: a nehéz időszakban így próbálták biztosítani a vállalatok nyereséges működését. A szektorban Németországban jelenleg kereken 730 ezer alkalmazott dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×