Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csáky: az MKP a szlovákiai magyarság egyetlen pártja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csáky Pál úgy véli, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai magyarság egyetlen pártja, és az is marad. Szerinte a Híd, amelyet az MKP-ból kilépett parlamenti képviselők alakítottak, nem magyar pártként határozza meg magát.

"Nem örülünk neki, ám nem is nyugtalanít különösebben. Mi végezzük tovább a dolgunkat. Az MKP a szlovákiai magyarság egyetlen pártja, és az is marad, az új párt nem magyar pártként definiálja magát" - állítja az MKP elnöke abban az interjúban, amely fizetett hirdetésként az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban jelent meg pénteken.

Bugár Béla, az új párt egyik alapítója és az MKP volt elnöke szerint a Híd magyar párt, amely szlovákokat is vár soraiba.

Csáky úgy véli, hogy "a kilépők által létrehozandó új párt természetesen nem lesz szlovák-magyar vegyes párt, mert oda valamirevaló szlovákok nem fognak belépni. Miért is tennék? Van Szlovákiában több olyan párt, ahol szerencsét próbálhatnak. Tudják azt is, hogy egy szlovák-magyar vegyes párt ellen bármikor kijátszható a magyar kártya."

A Híd nem egészen két hét alatt majdnem 30 ezer támogatói aláírást gyűjtött össze, s kérte hivatalos bejegyzését a belügyminisztériumban. Ennek feltétele a legalább 10 ezer támogatói aláírás. Bugár közlése szerint a támogatók között szlovákok is vannak.

Csáky az interjúban azt állítja, hogy a szlovák ellenzéki pártok - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) - az MKP mellett állnak.

"Igen, jó tudni, hogy mellettünk áll az SDKU és a KDH is. Az itt-ott megjelenő viták ellenére tudják, hogy mi vagyunk a megbízható partner, s azt is tudják, egymásra vagyunk utalva. Nekünk szükségünk van szlovák partnerekre, s nekik is szükségük van ránk. Egy erős, megbízható magyar pártra van szükségük nekik is, s ez mi vagyunk" - jelentette ki az MKP elnöke.

A politikus szerint a Híd "az asszimiláció pártja". "A Híd egy olyan tákolmány, amelynek az egyik oldalára felhajtják a megtévesztett magyarokat, hogy azokból a másik oldalon szerencsétlen, asszimilált emberek jöjjenek le. Nemzeti szempontból ez vágóhíd, nem kérünk belőle!" - hangoztatta Csáky, hozzátéve, hogy bár a Híd állítólag megpróbálja elcsábítani az MKP híveit, a párton belüli helyet nyugodt.

Bugár Béla korábban úgy nyilatkozott, hogy ő és társai az MKP tisztviselői által megfogalmazott bírálatokra nem fognak reagálni.