Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Példátlan helyzet: százezren dolgoznak fizetés nélkül Szerbiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szakértői becslések szerint Szerbiában jelenleg több mint 100 ezren dolgoznak fizetés nélkül. A helyzetet tovább rontja, hogy napokon belül 80 ezer család maradhat egészségügyi biztosítás nélkül.

Szerbiában 21 gyárban és vállalatban sztrájkol háromezer dolgozó, mivel elégedetlenek a magánosítás módjával, félnek állásuk elvesztésétől, de azért is tiltakoznak, mert a munkáltató nem fizeti be a biztosítási és nyugdíjjárulékot.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy napokon belül 80 ezer család veszítheti el jogát az egészségügyi biztosításra, ezért újabb sztrájkokat jelentettek be a dolgozók. Azt az illetékes minisztérium sem titkolja, hogy 108 ezer vállalkozás közül csak 38 ezer fizeti rendszeresen a kötelező járulékokat, ami később nagy gondot okozhat a nyugdíj meghatározásának.

Emellett több mint 100 ezerre tehető azoknak a száma, akik hónapok óta nem kapnak fizetést, annak ellenére, hogy megjelennek munkahelyükön és feladatokat végeznek. A fizetések átlagban 4-5 hónapig, sőt, akár egy évig is elmaradnak, a cégvezetők pedig azzal fenyegetőznek, hogy akinek ez nem tetszik, az nyugodtan felmondhat.

Az Európában példa nélkülinek tartott helyzetért a cégtulajdonosok az államot hibáztatják, mondván, nem teremtett normális gazdálkodási feltételeket. A kis- és középvállalkozók csak úgy tudnának fizetést adni a 100 ezer embernek, ha hitelt vennének fel, de ez nagyon drága, így két lehetőség marad a munkavállalók számára: felmondanak vagy fizetés nélkül dolgoznak tovább.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)