eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Amerikai magyar szervezet levele Obamának: ne hívják meg Bajnai Gordont Washingtonba

Azt kérte Barack Obama amerikai elnöktől az Amerikai Magyar Szövetség (AHF), hogy ne hívják meg Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt Washingtonba.

"Azzal a kéréssel fordulunk Elnök úrhoz, hogy ne támogassa azt a kérelmet, mely szerint Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt hivatalos látogatásra hívják meg Washingtonba" - olvasható a levélben, amelyet az AHF szerdán az MTI-nek is eljuttatott.

Az AHF - az amerikai magyarok, egyben a közép-európai származású amerikai állampolgárok érdekeit képviselő egyik legrégebbi szervezete - úgy látja: a kormányfő meghívása "jelen körülmények között nem indokolt, és mindkét ország érdekeivel ellentétes"; egy későbbi, "megfelelőbb" időpont javasolt.

Az AHF levelében úgy fogalmazott: a következő parlamenti választások Magyarországon jövő tavasszal esedékesek, "de az is lehetséges, hogy a közelmúltban megtartott európai parlamenti választásokon a hatalmon lévő Szocialista Párt gyászos szereplése eredményeképpen (...) a választásokat előbb fogják megtartani".

Az amerikai magyar szervezet szerint a jelenlegi ügyvivő kormány miniszterelnökének meghívását ilyen rövid idővel a választások előtt széles körben úgy értelmeznék, hogy az az MSZP támogatása amerikai részről, és beavatkozás a magyar belügyekbe.

Az AHF leszögezte: 1906-os megalapítása óta lelkesen támogatja a két ország kölcsönösen hasznos kapcsolatainak előmozdítását és ezzel kapcsolatban a legmagasabb szintű kétoldali látogatásokat.

A szervezet szerint viszont ha Bajnai Gordont meghívnák, az élesen különbözne a 2002-es amerikai állásponttól, amikor George Bush elnök azért nem hívta meg Orbán Viktor akkori miniszterelnököt a Fehér Házba, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje. Ennek ismeretében "egy jelenlegi meghívás megerősítené azt a látszatot, hogy az Egyesült Államok a szocialistákat (a kommunisták jogutódjait) pártfogolja, a demokratikus ellenzékkel szemben".

A két legnagyobb amerikai magyar szervezet egyike, az AHF - mint a szervezet vezetősége által aláírt levélben kifejtette - "támogatja a magyar miniszterelnök meghívását Washingtonba, de az a véleménye, hogy ennek legkedvezőbb időpontja az elkövetkezendő választásokat követően, az új magyar kormány beiktatása után lenne".

Somogyi Ferenc nagykövetet az MTI a levél, illetve Bajnai Gordon látogatásának előkészületei ügyében nem tudta elérni.

Balázs Péter külügyminiszter június 10-én adta át Washingtonban amerikai kollégájának a Barack Obamának szóló Bajnai levelet. A kormányfő utalt arra, hogy szerinte hasznos lenne egy találkozó közte és az amerikai elnök között.

"Elmondtam (Hillary Clintonnak), hogy nagyon örülnénk, ha a magyar miniszterelnök alkalmat kapna, és személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit" - tájékoztatott újságírókat akkor a külügyminiszter, és hozzátette, a magyar diplomácia lépéseket tesz majd azért, hogy a látogatás megvalósulhasson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×