eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétséges a szlovák euró sorsa

Ismét kétségessé vált az euró szlovákiai bevezetése, egy elemzés szerint az Európai Központi Bank nem fogja javasolni a közös európai pénznem átvételét a tervezett időpontban.

Bár Szlovákiában már javában folyik a felvilágosító kampány az euró 2009. január elsejére tervezett bevezetése előtt, lehet, hogy végül is meghiúsulnak a kormány tervei. Annak ellenére, hogy az ország minden fő maastrichti kritériumot teljesít, nem kizárt, hogy a végső döntés negatív lesz - legalábbis erre utalnak a külföldi sajtóban egyre gyakrabban megjelenő találgatások.

Pozsonyban nagy feltűnést keltett a Thomson Financial ügynökség elemzése, miszerint a frankfurti Európai Központi Bank valószínűleg nem fogja javasolni, hogy Pozsony már jövőre bevezesse az eurót. Elsősorban azért nem, mert túl gyorsan nőnek a fogyasztói árak, instabil a szlovák korona árfolyama és tartani lehet attól is, hogy az euró esetleges bevezetése után megugrik az inflációs ráta.

Megfigyelők szerint a döntéshozók aggodalma nem tekinthető alaptalannak, mivel Szlovéniában is jelentősen emelkedett az árszínvonal az eurózónához való csatlakozást követő időszakban.

A pozsonyi hivatalos körök alaptalannak tartják az aggályokat, szerintük az ügynökség tavaly decemberi eredményekből indult ki, azóta lényegesen javult a szlovák gazdaság megítélése.

A szlovák pénzügyminisztérium szóvivője szerint a statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy Szlovákia minden feltételt teljesít, tehát nincs ok az euró bevezetésének elhalasztására.

A legfrissebb konvergencia-jelentést májusban teszik közzé, a monetáris ügyekért felelős bizottság pedig előreláthatólag június közepén dönt majd a Pozsony euróbevezetési terveit illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×