Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Európai Parlament elé viszik Meciarék a pilisszentkereszti ügyet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"A politikai hatalom riasztó beavatkozásának\" tekinti a pilisszentkereszti ügyet a Vladimír Meciar vezette szlovák kormányerő, a Néppárt-HZDS, ezért elszánt szándéka, hogy a magyarországi falu Szlovák Kisebbségi Önkormányzatának kiköltöztetését az Európai Parlament elé viszi.

Meciar pártja pénteken írásban fogalmazta meg felháborodását és jelezte: két EP-képviselője, Irena Belohorská és Ján Kovarcík személyesen tájékozódnak majd Pilisszentkereszten, ahol az önkormányzat irodájának kiköltöztetését indítványozó polgármesterrel, Lendvai Józseffel is tárgyalni akarnak a "durva diszkriminációs" lépéséről, amelynek hátterében a szlovák kormánypárt szerint nyilvánvalóan "az erőszakos asszimiláció szándéka áll".

A párt tiltakozó nyilatkozatában megfogalmazottak szerint "sajnálatos, hogy ez a 21. században és azon a Magyarországon történik, amely olyan érzékenyen reagál a szomszédos országokban élő kisebbségekkel kapcsolatos legkisebb politikai változásokra, s teszi ezt akkor, amikor Magyarországon újfasiszta gárdák alakulnak, anélkül, hogy a demokratikus nemzetközi közösség erre reagálna".

Pilisszentkereszten az önkormányzat a hét elején döntött arról, hogy a Szlovák Házból egy másik épületbe költözteti ki a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat irodáját.

A pilisszentkereszti polgármester kezdeményezése, majd a testületi döntés heves, kormányzati szintű ellenkezést és példátlan sajtóvisszhangot váltott ki Szlovákiában, ahol egybehangzóan kisebbségellenes lépésnek minősítik a történteket.

Lendvai József polgármester szerint az ügy hátterében személyes ellentétek állnak.