Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tiltakoznak a magyarok a készülő szlovák oktatási törvény ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre erőteljesebben tiltakoznak a szlovákiai magyar kisebbségi szervezetek a készülő oktatási törvény ellen. A civil szervezetek nem zárják ki eszközként a sztrájkot vagy a tanítás bojkottját sem.

A szlovákiai magyar civil szervezetek, közöttük a Csemadok és a pedagógus szövetség képviselői közös pozsonyi sajtóértekezleten összegezték a törvénnyel szembeni fenntartásaikat.

Szigeti László volt oktatási miniszter, az MKP alelnöke főleg azt nehezményezte, hogy az oktatási tárca heti nyolc óráról hatra csökkentené a magyar nyelv és irodalom oktatásának eddigi óraszámát, és ugyanennyi órában oktatnák a szlovák nyelvet és irodalmat.

A nemzeti kisebbségeknek elemi joguk, hogy a demokratikus szabályoknak és az európai szokásrendnek megfelelő módon, a saját anyanyelvükön szerezhessék meg az ismereteket - hangsúlyozta az MKP alelnöke.

Eddig bevált az engedetlenség

Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke jelezte, hogy amennyiben a szlovák kormány nem tartja be a status quót, és nem módosít az oktatási törvényen, a civil szervezetek készek tiltakozó nagygyűléseket szervezni Dél-Szlovákia nagyobb városaiban.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége helytelennek tartja, hogy az iskolaügyi minisztérium nem vette figyelembe a magyar pedagógusok észrevételeit a jogszabály megalkotásakor. A szlovákórák tervezett növelésével kapcsolatban a pedagógusok leginkább azt kifogásolják, hogy az alsó tagozatban, már az első osztályban növelnék az óraszámot - akkor, amikor a gyerekeknek írni és olvasni kell megtanulniuk.

A jelen lévő szervezetek képviselői bejelentették: megalakult az országos koordinációs tanács, amely a polgári engedetlenség formáit tekintetbe véve fogja eldönteni, hogyan tiltakozzanak majd az új oktatási törvény ellen, amennyiben arra szükség lesz. Az a céljuk, hogy a jogszabály ne kerüljön a parlamentbe vitára, hanem azt dolgozza át az iskolaügyi minisztérium.

A szövetségek vezetői emlékeztettek: a szlovákiai magyar oktatási jogok súlyos korlátozására a rendszerváltozás előtt és után egyformán voltak hatalmi kísérletek, amelyekkel eredményesen csak az engedetlenség eszközeivel sikerült szembeszegülni. Legutóbb a 90-es évek derekán, az akkor Meciar kormány idején tiltakoztak a magyar szervezetek a kisebbségi iskolák elleni lépések miatt.

Hanganyag: Protics János