Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország is felbukkan a visszaélést leleplező cikkben - Gyurcsány tájékoztatást kért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország neve is felbukkan egy tekintélyes amerikai lap leleplező cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá, bár azt a The New York Times csütörtöki cikke nem írja, hogy magyaroknak része volna ezekben a visszaélésekben. A cikk kapcsán Gyurcsány Ferenc kormányfő tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől.

2007 januárja óta az AEY Inc., Miami Beach székhellyel működő amerikai cég az afgán hadsereg és az afgán rendőrség fő lőszerszállítója az amerikai hadsereg megbízásából. Az AEY egyike annak a sok, korábban nem ismert hadiszállító cégnek, amelyek 2003 óta virágoztak fel, amióta a Pentagon dollár milliárdokat költ az afganisztáni és az iraki kormányhadseregek fegyverrel és lőszerrel való ellátására - olvasható a New York-i lapban.

Az AEY Inc. cég csaknem 300 millió dollár értékű állami megrendelést kapott arra, hogy ellássa lőszerrel az afgán fegyveres erőket, de alig használható, 40 évesnél is idősebb töltények millióit szállította az ázsiai országba. Ezek beszerzéséhez közvetítőként felhasznált olyan vállalatokat is, amelyeket az amerikai kormány az illegális fegyverkereskedelmet végző cégek listáján tart nyilván.

A lap jelentése szerint e töltények nagy része "a volt kommunista tömb" raktári készleteiből származik. Itt említi a NYT cikke Magyarországot Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia társaságában. A cikk szerint van jó minőségű is az e készletekből származó lőszerek között, de a szállítmányok egy része nem egyéb, mint "fémhulladék".

Jelentős részben olyan töltényekről van szó, amelyeket NATO-szakértők elavultnak, megbízhatatlannak minősítettek, és megsemmisítésre ítéltek - írta a lap saját vizsgálódásai, illetve amerikai és afgán illetékesekkel készített interjúi alapján.

Ráadásul a cég által Afganisztánba szállított géppisztoly- és gépfegyverlőszerek tízmilliói 1966-os kínai gyártmányok, s ezek beszerzése nagy valószínűséggel sértette az amerikai törvényeket - olvasható a cikkben.

Az amerikai hadsereg törölte ezen a héten az AEY Inc. céget hadianyag-ellátó partnereinek sorából, arra hivatkozva, hogy a cég elnöke, Efraim Diveroli félrevezette a hadsereget, amikor azt állította a kínai töltényekről, hogy Magyarországról származnak - írta a New York-i lap.

A cikk kapcsán Gyurcsány Ferenc tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől.

Ha szükséges, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinettől kapott tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot rendel el - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel. A szóvivő hangsúlyozta: Magyarország mindig mindenben betartja a hatályos itthoni és nemzetközi jogszabályokat.