eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tibetben újra megnyitották a Potala-palotát a látogatók előtt

Újra megnyitották a látogatók előtt a lhászai Potala-palotát, a tibeti buddhizmus központját - jelentette szerdán az Újkína hivatalos kínai hírügynökség.

A dalai láma korábbi téli rezidenciájául szolgáló épületet "biztonsági okokra" hivatkozva zárták be azután, hogy Lhászában Kína-ellenes zavargások törtek ki.

A Lhásza-völgy fölötti dombon magasodó monumentális palotát - amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított, s ma múzeum - már az újbóli megnyitás napján kéttucatnyi turista és háromszor annyi zarándok kereste fel.

A tibeti eseményekkel foglalkozott az Európai Parlament (EP) is, amely elítéli az erőszak minden formáját, a kínai katonai és rendőri erők aránytalan fellépését, a békés demonstrálók megölését - hangsúlyozta Hans-Gert Pöttering, a testület elnöke szerdán Brüsszelben, a tibeti helyzetről folytatott rendkívüli plenáris EP-vitában.

A vita előtt Pöttering üdvözölte a tibeti emigráns kormány és parlament Brüsszelben megjelent képviselőit. A házelnök emlékeztetett arra: az EP mindig is kiállt az emberi jogok védelméért.

Az EP elnöke szolidaritását fejezte ki a dalai lámával, hozzátéve: "nem engedhetjük meg, hogy nevét a terrorizmussal összefüggésben említsék és démonizálják".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×