Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még a vécére is \"elkísérte\" alkalmazottait az áruházlánc

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Lidl élelmiszerlánc elismerte, hogy az elmúlt évben rendszeres megfigyelés alatt tartotta németországi alkalmazottait és róluk kamera-felvételeket készített. Az üzlethálózat leszögezte, hogy a felvételek kiértékelésével csupán a dolgozók esetleges melléfogásairól akartak értesülni.

A hamburgi Stern magazin beszámolt arról, hogy a Lidl élelmiszerlánc alkalmazottairól tavaly rendszeres feljegyzéseket készítettek: kik kivel érintkeztek, kikkel alakítottak ki meghittebb viszonyt, mikor és mennyi időt töltöttek a mellékhelyiségben.

A megfigyelést hetente elhelyezett kamerák segítségével végezték, amelyeket a Lidl szolgálatában álló detektívek szereltek fel az egyes üzlethelyiségek különböző pontjain. Az üzletvezetőkkel csak annyit közöltek, hogy a kamerák a lopások megakadályozását célozzák, arról azonban nem tájékoztatták őket, hogy ezek nemcsak kép-, hanem hangfelvételeket is készítenek.

Az így szerzett adatokat aztán a Lidl németországi központjába továbbították, ahol kiértékelték az alkalmazottakra vonatkozó információkat.

A kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezet szóvivője a Stern riportjával kapcsolatban megállapította, hogy a Lidl üzletláncot illetően már sok mindenhez hozzászokott, de a dolgozók rendszeres megfigyelését eddig nem tartotta elképzelhetőnek.

Munkaügyi szakértők már botrányosnak nevezték az intézkedést, amely szemben áll a német alkotmány magánszférát védő rendelkezéseivel. A berlini kormány adatvédelmi biztosa pedig jelezte, hogy a történtek miatt vizsgálatot indítanak a Lidl ellen.

Hanganyag: Vincze András