Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutálisan leverték a fehérorosz ellenzéki felvonulást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fehéroroszországban gumibottal oszlatta fel a rohamrendőrség Minszk központjában az ellenzékiek tüntetését.

A több ezer fős tömeg a történelmi piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt, "Szabadság", "Függetlenség", "Éljen Belarusz", "Le Lukával" (Aljankszandr Lukasenka államfő) kiáltásokkal a Függetlenség sugárúton haladt, amikor a rohamrendőrök gumibotokkal ütlegelni kezdték a tüntetőket, főként a fiatalokat.

Helyszíni jelentések szerint több tucatnyi tüntetőt előállítottak, erővel a várakozó rendőrautókba tuszkoltak és a rendőrkapitányságokra, illetve az előzetes fogdába vitték őket. Az egyik tüntetőt, egy középkorú nőt, aki menekülni próbált, a rendőrök elgáncsolták és a hajánál fogva egy rendőrségi autóbuszhoz vonszolták.

Anatol Ljabedzka ellenzéki vezető szerint a hatóságok fellépése eltúlzott volt. "Megmutatják a világnak, hogy Fehéroroszországban diktatúra van, nincsen szólás- és gyülekezési szabadság" - mondta a politikus.

Március 25-e "a Szabadság Napja" - a fehérorosz ellenzék tüntetéseinek hagyományos napja. Ezen a napon kiáltották ki 1918-ban a kérészéletű független fehérorosz államot. Uladzimir Naumav belügyminiszter a tüntetés előtt figyelmeztetett: megakadályozzák az engedély nélküli menetet.

Aljankszandr Lukasenkát Washington Európa utolsó diktátorának nevezi az ellenzék és a független sajtó elnyomása miatt.