eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

"Obama akár a világ királya pozícióért is versenybe szállna"

Újabb ismerőse okozhat kellemetlenséget Barack Obamának. Az elnökjelöltségért versengő illinois-i szenátor pozícióját barátja és mentora, Emil Jones különös ügyei ronthatják.

"Önnek megvan az ereje, hogy valakiből szenátort csináljon" - mondta Barack Obama még 2003-ban Emil Jonesnak, az illinois-i állami szenátus demokrata vezetőjének. A politikus erre úgy válaszolt: "Miért, tud valakit, akiből szenátort csinálhatok?"

A fiatal afroamerikai, Jones állítása szerint, azonnal rávágta: "belőlem". Ez volt az első vakmerő húzás, amely Barack Obamát az elnökjelölt-aspiránsi pozícióig repítette.

A két politikus kapcsolata hamar barátivá vált: Obama gyakran írta le úgy Jonest, mint mentorát és kezdeti politikai sikereinek kovácsát, míg Jones úgy tartja, olyan, mintha a szenátor keresztapja lenne, egyszer pedig úgy fogalmazott: "olyan, mintha a fiam lenne".

Kínos kapcsolat

Úgy tűnik azonban, hogy - mint több másik - most ez az ismeretség sem jön jól a Hillary Clintonnal versengő Obamának, Emil Jones ugyanis több mint egy évig azon mesterkedett, hogy megakadályozza egy állami szintű, korrupcióellenes törvényjavaslat elfogadását. A politikus ráadásul más, etikailag kifogásolható ügyekbe is belekeveredett felesége, illetve nevelt fia révén.

Ezek közül Barack Obamának egyikhez sincsen köze, mégis nagyban ronthatja helyzetét, és megítélését a választók szemében, hogy "fura" alakokkal volt, van kapcsolatban. A politikusnak néhány nappal ezelőtt például azért kellett magyarázkodnia, mert Jeremiah Wright, annak a templomnak a lelkésze, ahová járt, kijelentette: szeptember 11-ét Az Egyesült Államok külpolitikája okozta, a fehérek pedig még mindig elnyomják a feketéket.

Obama - szokatlanul nyílt beszédében - elutasította a lelkész véleményét, de megjegyezte: tőle kapta vallásos hitét, hiszen a férfi 20 éven át a lelkipásztora volt. "Nem tudom megtagadni, ahogy a fekete közösséget sem tudom" - mondta. A szenátor kampányában eddig igyekezett elkerülni a faji kártya kijátszását, és inkább az összefogásról beszélt, most azonban kénytelen volt e témában is megszólalni.

Komoly gond lehet

Egyesek szerint Barack Obamának sokba kerülhet a beszéd: szavazatokat veszíthet vele, ezáltal romlanak az esélyei pártbeli ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben. Ezt bizonyítja, hogy Pennsylvaniában a következő nagy, előválasztó államban Clinton az utóbbi két hétben megduplázta az előnyét, így már 26 ponttal vezet Obama előtt, akinek eddigi biztos fölénye Észak-Karolinában egyetlen pontra apadt.

Mások úgy vélik: a Barack Obama körüli viták nemcsak saját magának, hanem általában a demokratáknak is ártanak, ezzel pedig a republikánus jelöltnek, John McCainnak kedveznek. Tény, hogy az illinois-i szenátor ellenfeleinek jól jönnek a múltból felbukkanó ügyek.

Visszatérve Emil Jonesra: még 2003-ban történt, hogy a barátnak sikerült Obama támogatására rávennie két másik politikust. Egyikük, Rickey "Hollywood" Hendon szenátor úgy jellemezte a jelenlegi elnökjelölt-aspiránst: olyan becsvágyó, hogy, ha létezne olyan, akkor akár a "világ királya" pozícióért is indulna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×