eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Washington szerint Berlin is felelős az iraki háborúért

Németország is felelős az iraki háború kirobbantásáért - állítja a volt amerikai külügyminiszter egyik vezető munkatársa. Mint a Spiegel című lapnak adott nyilatkozatában elmondta, az Egyesült Államok részben a német hírszerző szolgálattól kapott adatokra támaszkodva döntött a katonai beavatkozás mellett a készülőben lévő iraki biológiai fegyverek feltételezett bevetésének megakadályozására.

A washingtoni külügyminisztérium főosztályvezetője az iraki háború kirobbanásának 5. évfordulóján kijelentette, hogy Németországot is felelősség terheli a konfliktusért, ugyanis éppen a német hírszerző szolgálattól származtak az iraki biológiai fegyvergyártásra vonatkozó bizonyítékok.

Larry Wilkerson az akkori külügyminiszter, Colin Powell belső munkatársaként hitelt adott a bizalmas értesüléseknek, csakúgy, mint az Egyesült Államok védelmi kérdésekben illetékes főszakértője, David Kay, aki a Spiegel hírmagazinnak adott nyilatkozatában még azt is a németek szemére veti, hogy nem tették lehetővé az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA számára a Berlinnek dolgozó informátor kikérdezését.

David Kay szerint a CIA-val csak annyit közöltek, hogy a hír egy iraki mérnöktől származik, aki a biológiai fegyverek kifejlesztéséről tartott legalább 50 titkos ülésen vett részt. Larry Wilkerson úgy vélte, hogy a német hírszerző szolgálat céltudatosan és cseppet sem véletlenszerűen juttatta el rendkívül fontos értesülését az Egyesült Államokhoz a katonai beavatkozás eldöntése előtt.

A Spiegel azonban idézi a német hírszerző szolgálat akkori igazgatóját, aki a mindenkori gyakorlatra hivatkozva nem közölte a CIA-val iraki informátora nevét és elérhetőségét.

Utalt azonban arra is, hogy a Washingtonba küldött tájékoztatásban ugyan megbízható forrásnak minősítették az iraki mérnököt, de hangsúlyozták, hogy értesüléseit más helyről nem tudták megerősíteni.

A CIA-nak átküldött dokumentumban felhívta arra is a figyelmet, hogy Berlinben kétségek támadtak az információt illetően - amivel közvetve óvatosságra intette az amerikai döntéshozókat.

Németország akkori ENSZ-nagykövete, akit szintén beavattak az ügybe, a Spiegelnek kijelentette, hogy a német átirat fenntartást is tartalmazott az iraki biológiai fegyverek kifejlesztésével kapcsolatban, ami Washingtont arra kellett volna ösztönözze, hogy saját forrásainak igénybe vételével ellenőrizze az állításokat, következésképpen a fegyveres beavatkozásra vonatkozó döntésért még részben sem hárítható át a felelősség Berlinre.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×