Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tüntetés szakíthatja félbe Londonban az olimpiai fáklya útját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tibeti helyzet miatt rendbontással párosult tüntetés szakíthatja félbe Londonban az olimpiai fáklya útját. A fáklya öt földrészen át 140 ezer kilométert tesz meg Pekingig, az olimpiai játékok színhelyéig, és április hatodikán érkezik Londonba. A Tibet függetlenségét és a darfúri válság megoldását követelő tüntetők a fáklyavivők váltófutásának megzavarására készülnek.

Az olimpiai fáklyát Pekingig 21.800 fáklyavivő adja majd kézről kézre, öt kontinensen és a világ 135 nagyvárosában. London kacskaringós utat jelölt ki területén, nyolc órán át és ötven kilométeren keresztül halad át a városon a staféta a Wembley stadiontól a 20012-es londoni olimpiai játékok főbb eseményeinek színhelyéig, Greenwichig.

Közben táncos, zenés ünnepségekkel fogadnák a fáklyát a főbb áthaladási pontokon, például a Leicester Square-en, a Trafalgar téren, a Cityben, a Szent Pál székesegyháznál, ahová kivonul a londoni Lord Mayor és a skót gárda híres rezesbandája.

Az angliai fáklyavivők közé meghívtak számos olimpiai bajnokot, például a kétszeres aranyérmes Kelly Holmest, de kétségek merültek fel afelől, hogy sima lesz-e Londonban az olimpiai fáklya útja. Tudható ugyanis, hogy nagyszabású rendzavaró tüntetések készülnek a független Tibet támogatói és Kína emberjogi visszaéléseinek ellenzői részéről.

A brit rendőrség egymillió fontsterlinges költséggel 2000 rendfenntartót, többek között lovas rendőröket készít fel az április hatodiki fáklyás staféta és a kísérő-rendezvények biztonságának megőrzése érdekében, de a Scotland Yard főnöke úgy érzi, még ez is kevés lehet.