Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínai katonák szállták meg Tibetet és a környező tartományokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer kínai katona, felfegyverzett rendőr, valamint a paramilitáris egységek tagjai fésülik át Tibetet és a környező tartományokat a múlt heti tüntetések résztvevői után. A lhászai zavargásokban részt vett, és leginkább keresett 19 ember fényképét közölték pénteken a legjelentősebb kínai internetes oldalak. A kínai hatóságok kérik a lakosságot, hogy értesítse a rendőrséget, ha tud valamit az illetők hollétéről.

Mivel az 57 éves kínai uralom elleni tibeti megmozdulások támogatására szimpátiatüntetéseket tartottak a környező tartományokban is, a kínai hadseregnek hatalmas területet kell ellenőrzés alá vonni, miközben a hatóságok figyelmeztették a turistákat és a külföldi újságírókat: maradjanak távol Tibettől.

A kínai kormányzat, amelynek kínosak a történtek és az a nemzetközi bírálat is, amelyet a tüntetések leverése váltott ki, a tibetiek szellemi vezetőjét, a dalai lámát, valamint az ő követőit vádolja a zavargások kirobbantásával, és vehemensen próbálja bizonygatni, hogy mindennek nem lesz hatása a pekingi olimpiára.

Mivel keddre virradóra lejárt az a határidő, amelyig a zavargások résztvevői feladhatták magukat, a rendőrség 21 olyan tüntető ellen adott ki letartóztatási parancsot, akit a legveszélyesebbnek tekint, de közülük kettőt már elfogtak - jelentette pénteken egy tibeti hivatalos napilap.A másik 19-nek a fényképét közölték a legjelentősebb internetes portálok.

Csinghaj tartomány Zeku városából arról számolt be egy helybéli,hogy 300 katona jelent meg, miután csütörtökön szerzetesek tüntettek a kormány székháza előtt. A neve elhallgatását kérő asszony telefonon csak annyit árult el, hogy nem meri elhagyni otthonát, ezért részleteket nem tud.

Csak rendőrök és katonák vannak az utcán

Felfegyverzett rendőrök járőröznek a jelentős tibeti kisebbséggel rendelkező Jünnan tartomány több városában is. Kanszu tartományban, ahol szintén voltak tüntetések, egy szemtanú szerint az ötven szobás Hszilin szállót "teljesen elfoglalták a rohamrendőrök".

Turistákat nem engednek be a tartományba, az emberek pedig nem mernek kimenni az utcára - árulta el a szemtanú, aki hozzátette, hogy az utcákon járőröző rendőrségi autók hangosbeszélőn szólítják fel a tüntetéseken részt vett tibetieket, hogy adják fel magukat.

A zavargások áldozatairól változatlanul egymásnak ellentmondó híreket közölnek. A száműzött tibeti kormányzat szerint 99 embert öltek meg - 80-at Lhászában és 19-et Kanszu tartományban -, míg Peking állítása szerint 16 halálos áldozatot követeltek a tibeti fővárosban a zavargások, amelyekben 300-nál többen sérültek.

A nemzetközi bírálatnak pedig még nincs vége. A száműzött tibeti közösség vezetővel tárgyal Dharamszalában Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, aki felszólította a nemzetközi közösséget: ítélje el Kína tibeti kormányzását és a kormányellenes tüntetések pekingi kezelését.