Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Duplájára bővítenék a pozsonyi repülőteret

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentős fejlesztés vár a pozsonyi repülőtérre. A kormány saját erőforrásokból akarja fedezni a kiadásokat. Ha a két új terminál felépül, a repülőtér évente ötmillió utast fogadhat.

A pozsonyi repülőtér bővítése már évek óta kedvenc témája a szlovák politikának. Az előző Dzurinda-kormány a légikikötő magánkézbe adását szorgalmazta, ám a két évvel ezelőtti választások után változott a helyzet, a Fico-kabinet nem volt hajlandó folytatni a tárgyalásokat a külföldi beruházokkal, sőt úgy döntött, szó sem lehet a privatizációról, a repülőtér állami tulajdonban marad.

Az utasforgalom közben álllandóan növekedett, és ma már nyilvánvaló, hogy mielőbb bővíteni kell a repülőteret.

A legfrissebb adatok szerint a pozsonyi légikikötő tavalyi utasforgalma túllépte a kétmilliót. S bár a jelenlegi terminál évente 2,6 millió utas fogadására képes, szakértők szerint ezt a számot hamarosan túllépik.

Az elképzelések szerint az új terminál építésével az éves utasszámot 2010-re akár 3,5 millióra is feltornászhatnák. Az új fogadó- és indítóépület a tervek szerint 2010-re lesz kész. Az új terminál elkészülte után lebontják a jelenlegit, amely már több mint 30 éves. A helyén egy újabb terminál felépítését tervezik.

Ha ez is felépül, a szlovák főváros légikikötője évente akár 5 millió utast is képes lesz fogadni. Ez utóbbi beruházással együtt, 2012-ig összesen csaknem 5 milliárd koronás , azaz csaknem 40 milliárd forintos kiadásra számítanak.

A repülőtér az új terminál építésénél 2 milliárd koronát képes saját forrásokból biztosítani, 2,1 milliárd koronát vár az államtól, további 800 milliót pedig hitelből állna. Az állam által biztosított több mint 2 milliárd korona folyósításáról még folynak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal - közölte nemrégen a repülőtér vezérigazgatója.

Az utaforgalom növekedését elsősorban az úgynevezett fapados légitársaságok biztosítják, ezek már a közeljövőben további járatokat kívánnak indítani a szlovák fővárosból.

Hanganyag: Protics János