Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az utolsó külföldi újságírót is eltávolították Tibetből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kínai belügyi szervek távozásra kényszerítették Lhászából a két utolsó külföldi tudósítót is. Ezzel egy időben, Berlinben a kormány bejelentette, hogy a tibeti erőszak miatt felfüggeszti a májusra tervezett tárgyalásokat Peking megbízottaival a Kínának nyújtandó fejlesztési segélyről.

A hamburgi Die Zeit című hetilap, továbbá a bécsi Profil hírmagazin munkatársát ma reggel rendőrök kísérték a lhászai pályaudvarra, és figyelmeztették őket: komoly következményei lesznek, ha nem hagyják el Tibetet.

Távoztak tehát aaz utolsó nyugati tudósítók is Lhászából, így az onnan érkező híreket független forrásból nem lehet megerősíteni. A hét eleje óta már csak ők ketten tudósítottak a kínai hírközlő szerveken kívül Tibetből, és hiába hivatkoztak a hatóságoknál az Európai Unió szabad tájékoztatást sürgető követelésére, a belügyi szervek hajthatatlannak bizonyultak.

A kínai rendőrség kíméletlen tibeti fellépése, valamint a dalai lámával szemben megnyilvánuló durva pekingi szóhasználat ellen a berlini kormány emberjogi megbízottja élesen tiltakozott, és tévényilatkozatában elítélte a kínai kormány magatartását.

Ezzel egy időben a kormányszóvivő megerősítette, hogy amíg folytatódik az erőszak Tibetben, addig felfüggesztik a Pekingnek szánt fejlesztési segélyről tervezett tárgyalásokat.

A berlini kormány még tavaly közel 68 millió euró fejlesztési támogatást helyezett kilátásba Kína energiaprogramjának felgyorsítására.

Hanganyag: Vincze András