Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megpróbálja visszaszerezni a pénzpiacok bizalmát a Fed

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A New York-i tőzsde látványos emelkedéssel reagált arra, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed háromnegyed százalékponttal csökkentette a kamatlábakat. A bank célja, hogy helyreállítsa a pénzpiacok bizalmát, és lökést adjon a recesszióba csúszott amerikai gazdaságnak. Előzőleg Bush elnök azt mondta, hogy a kormányzat kénytelen lesz aktívabban beavatkozni a gazdasági életbe.

A vártnál kisebb, de így is drámai mértékben csökkentette az amerikai kamatlábakat a Fed: háromnegyed százalékpontot nyesett le az irányadó kamatból, és így a jelenlegi kamatláb két és egynegyed százalékpontra csökkent.

A piacok egypontos változást vártak, de a Fednek ügyelnie kell az infláció kordában tartására is. A Wall Street 420 pontos emelkedéssel zárta a kereskedést, ami a legnagyobb, egy nap alatt elért növekedés volt az elmúlt öt évben.

A Fed radikális döntését az ötödik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Bear Stearns majdnem-csődje előzte meg a hétvégén. A nagymúltú intézmény úgy maradhatott talpon, hogy egyik riválisa töredékáron felvásárolta részvényeit.

Az amerikai kormányzat egyelőre nem recesszióról, hanem "drasztikus visszaesésről" beszél, sok közgazdásznak azonban nincs kétsége affelől, hogy az egész világra kiható amerikai gazdaság válságban van.

Ben Bernanke Fed-elnök és társai szeptember óta immár hatodik alkalommal mérsékelték a kamatokat, hogy kontroll alatt tartsák a hitelezési válság miatt hullámzó pénzpiacokat. A nemzetközi bankvilág azonban egyelőre bizalmatlan: a bankok nehezen adnak egymásnak kölcsön, és szigorították a lakáshitelek megadását is.

Bush amerikai elnök kedden közölte: a kormányzat, ha szükséges, további lépéseket tesz a gazdaság megtámogatására.

A Fed bejelentése után több nagy tengerentúli bank is olcsóbbá tette a hiteleket és követte a szövetségi bank 0,75 százalékpontos kamatcsökkentését.