Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külön számlán kezelné a jegybank a privatizációs bevételeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Cseh Nemzeti Bank konkrét intézkedéseket tervez a korona erősödése ellen.

A cseh korona dollárhoz és euróhoz viszonyított árfolyama már több mint két éve folyamatosan erősödik, s ez nem kis gondot okoz a pénzügyi szakembereknek.

Számos elemző szerint a nemzeti pénznem erősödése nincs teljesen összhangban az ország gazdaságának teljesítésével. Több pénzügyi szakértő is kijelentette, hogy ez a jelenség érthetetlen, sőt indokolatlan. Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy a korona erősödése mögött esetleg eddig ismeretlen pénzügyi csoportok állnak, akik spekulatív okokból Csehországban helyezik el pénzüket.

A Cseh Nemzeti Bank mindenesetre nem nézi jó szemmel a pénzpiacon tapasztalható jelenséget, ezért konkrét intézkedéseket javasol. A jegybank. szeretné befagyasztani a kormány privatizációs bevételeit, hogy ezzel is magakadályozza további pénzek beáramlását a gazdaságba, és megtörje a cseh korona folyamatos erősödését.

Nem lehetne hozzányúlni a privatizációs bevételhez

Mint az E15 című gazdasági napilapban Mojmír Hampl, a jegybank alkormányzója nyilatkozta, javaslatuk szerint mindazok a pénzek, amelyeket a kormány a még állami tulajdonban lévő nagyvállalatok, például a légitársaság, a posta, vagy a Budvar sörgyár tervezett eladásáért kapna, egy, a jegybank vagy a pénzügyminisztérium által vezetett speciális bankszámlán kötnének ki.

Ez a bevétel nem lenne koronára átváltva, hanem megvárná, míg Csehország belép az euró övezetbe. Ezzel megtörhetne a cseh korona iránti kereslet, amely a cseh pénznem folyamatos erősödését eredményezi - vélik a jegybank szakemberei.

Úgy tudni: a tervezett tartalékalap létrehozása összhangban lehet a nyugdíjreform terveivel is. Az ötletet minden valószínűség szerint Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter is támogatja, aki korábban is tett egy hasonló javaslatot, azzal az eltéréssel, hogy ő a pénztartalék kialakítását konkrétan is a nyugdíjreform céljaira kívánta felhasználni.

Hanganyag: Protics János