Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Belgrád Kosovska Mitrovicában letartóztatottak szabadon bocsátását követeli

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Utcai zavargások robbantak ki Kosovska Mitrovicában, miután az ENSZ-rendőrség visszafoglalta a helyi bíróság épületét a tiltakozó szerb alkalmazottaktól, s közülük több tucatot letartóztatott. Belgrád az ő szabadon bocsátásukat követeli.

Az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) 22 lengyel rendőre sebesült meg hétfőn Kosovska Mitrovicában a helyi szerb lakossággal vívott összetűzésekben - közölte Varsóban nem sokkal dél előtt a lengyel rendőrség szóvivője. Az ENSZ-közigazgatás rendőrei könnygázzal próbálják szétoszlatni a rájuk támadó szerbeket.

Az épületfoglaló tüntetők közül több tucatnyit őrizetbe vettek, majd a rendőrök könnygázzal oszlatták szét az ostrom hírére az épülethez érkező mintegy ezer szerbet.

Az ENSZ-bíróságoknak otthont adó épületet pénteken foglalták el az egy hónappal ezelőtt kikiáltott koszovói függetlenség elleni tiltakozó szerbek, bosszúból a világszervezet intézményei ellen, amelyek 1999 óta irányították Koszovót.

A szerb kormány koszovói ügyekben illetékes minisztere azt követeli a koszovói ENSZ-közigazgatástól (UNMIK), hogy engedje szabadon a Kosovska Mitrovica-i városi bíróság hétfő hajnali visszafoglalásakor letartóztatott szerbeket.

A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint Slobodan Samardzic egyúttal sürgette, hogy párbeszéd útján rendezzék a megosztott városban kialakult súlyos helyzetet.

Samardzic azt mondta, hogy vasárnap este a koszovói Gracanicában megállapodott Larry Rossinnal, az ENSZ koszovói különmegbízottjának helyettesével, hogy semmilyen lépést nem tesznek (a szerbek által pénteken elfoglalt bírósági épületek ügyében), amíg ő nem utazik hétfőn a helyszínre.