Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Átvágjuk a torkod, feldarabolunk, a húsod pedig egy edénybe tesszük...\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Milicistáinak arra adott parancsot Charles Taylor, hogy egyék meg fogságba ejtett ellenségeik és az ENSZ-katonák húsát - állítja a volt libériai elnök egykori segédje.

"Taylor azt mondta, hogy meg kell ennünk őket. Még az ENSZ fehér bőrű katonáit is. Azt mondta, vegyük úgy, hogy disznóhúst eszünk" - magyarázta a Sierra Leone-i különleges bíróság előtt Joseph Marzah, aki saját elmondása szerint a 2003-ban megdöntött libériai elnök halálosztagának parancsnoka volt.

Amikor a férfit arról kérdezték, pontosan hogyan is bántak el ellenségeikkel, azt mondta: "Átvágjuk a torkod, feldarabolunk, eldobjuk a fejed, a húst pedig egy edénybe tesszük... Charles Taylor tud erről."

Afrika egykor legrettegettebb hadvezére, Charles Taylor pere a hágai nemzetközi bíróságon folyik. Azért ott, és nem hazájában, mert még mindig lehet tartani attól, hogy képes újra harcokat kirobbantani. A 60 éves Taylort erőszakkal, gyilkossággal, emberek megcsonkításával és gyerekkatonák toborzásával vádolják.

Várandós asszonyok hasát vágta fel


Joseph Marzah a meghallgatásán elmondta: annyi férfival, nővel és gyerekkel végzett, hogy már számolni sem tudta. Arról is beszélt, hogyan vágta fel várandós asszonyok hasát Charles Taylor parancsára.

Az 1991 és 2002 között zajló libériai és Sierra Leone-i háborúkban több mint 250 ezer ember halt meg. Az ügyészek szerint Taylor ezt az időszakot arra használta ki, hogy kifossza a szomszédos országot, és lázadók felfegyverzésével megingassa az ottani kormány hatalmát.

A korábbi libériai elnök védői szerint Joseph Marzah csak azért vallott Taylor ellen, mert egyezséget kötött az ügyészekkel saját büntetésének csökkentéséről. A férfi a huszadik szemtanú, akit a kihallgatnak a január óta zajló eljárás során.

Charles Taylor 2003-as bukása után Nigériába menekült, az ország kormánya azonban, nemzetközi nyomásra, kénytelen volt kiadni őt.