Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vallomás a titkos CIA-börtönről: verés, kutyák és alvásmegvonás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Majdnem három évig tartották fogva a CIA titkos börtöneiben, rendszeresen megkínozták, de hivatalosan soha semmivel nem vádolták meg - állítja egy jemeni férfi, akiről még azt sem ismerik el az amerikaiak, hogy valaha is a fogságukba került volna.

Haled al-Maktarit 2004 januárjában, Irakban tartóztatták le, amikor az amerikai katonák rajtaütöttek egy feltételezett falludzsai fegyverpiacon. Külföldi lázadónak minősítették, és átadták a katonai elhárításnak.

Beszámolója szerint először a hírhedt Abu Garib-i börtönbe került, ahol rendszeresen verték, nem engedték aludni, fájdalmas pozíciókban megkötözték, kutyákkal ijesztgették, és hideg vízzel locsolták.

Kilenc nap után Afganisztánba, egy titkos CIA-börtönbe szállították; itt három hónapot töltött. Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezetnek bizonyítékai is vannak arra, hogy Maktari letartóztatása után kilenc nappal a CIA egyik fedőszerve valóban menesztett egy gépet Bagdadból Kabulba.

A jemeni férfi kínzása és bántalmazása Afganisztánban is folytatódott: hosszabb időre magánzárkába zárták, stresszes helyzeteknek tették ki, itt sem hagyták aludni, hol túlságosan nagy hideget, hol túl nagy meleget kényszerült elviselni, erős fénnyel világították meg, vagy fájó hangerővel bömböltették a cellájában a zenét.

"Nem is zene volt az, hanem ijesztő hangok, amilyeneket az ember horrorfilmekben hall. Ha megpróbáltam elaludni, erőteljesen verni és rugdosni kezdték az ajtót" - számolt be a férfi a megpróbáltatásairól az AI-nek.

28 hónap - "valahol Kelet-Európában"


A csöndes szünetekben sikerült szót váltania rabtársaival; úgy becsüli, hogy a szomszédos cellákban még legalább húsz embert tartottak fogva. Köztük volt Madzsid Hán, az egyik "legértékesebb" fogoly is, akiről az Amnesty úgy tudja, hogy 2006 szeptemberében szállították át Guantánamóra.

Maktarit 2004 áprilisának végén vitték át több társával együtt egy másik titkos CIA-börtönbe, talán valahova Kelet-Európába - itt újabb 28 hónapot töltött.

Az Európa Tanács bizonyítottnak találta, hogy a CIA Lengyelországban és Romániában tartott fenn titkos börtönöket 2003-2005 között; itt hallgatták ki a terroristagyanús személyeket.

Maktari fogsága egész ideje alatt egyszer sem találkozott ügyvéddel, sem családtaggal, sem a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőjével - kizárólag csak a kihallgatókkal és más amerikai személyzettel. A férfit végül 2006 nyarán adta át a CIA a jemeni hatóságoknak, amelyek még 2007 májusáig tartották fogva - anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.