Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csehországban is megemlékeztek a magyar forradalomról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cseh- és morvaországi magyarok vasárnap délután emlékeztek meg az 1848-49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 160. évfordulójáról.

A nemzeti ünnep alkalmából a Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetsége, az Együttélés Politikai Mozgalom és más csehországi magyar szervezetek képviselői Prágában koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem emléktáblájánál a Kisoldali téren.

Megkoszorúzták az emléktáblát, amely a rendszerváltás óta hagyományos helye a csehországi központi március 15-i ünnepségeknek, a prágai magyar nagykövetség diplomatái, valamint a Prágai Magyar Kulturális Intézet képviselői is.

A megemlékezésen a prágai Ady Endre Diákkör, a nyitrai és a pozsonyi magyar diákkörök, valamint az erdélyi magyar diákok képviselői is elhelyezték tiszteletük koszorúit és virágait. Az ünnepség végén felépett a prágai református gyülekezet énekkera, majd a résztvevők közösen elénekelték a himnuszt.

Az ünnepségen elhangzott szónoklatok méltatták az 1848-49-es forradalmi események történelmi jelentőségét, s rámutattak arra, hogy el kell mélyíteni a kárpát-medencei magyarság összefogását és együttműködését, újjá kell teremteni a magyar nemzeti egységet. Méltatták a magyarság újraegyesítésének és szorosabb együttműködésének a lehetőségét is az Európai Unió keretén belül.

II. Rákóczi Ferenc emléktábláját 1985 áprilisában leplezték le a Kisoldali téren lévő volt jezsuita kollégium falán. A tábla a "nagyságos erdélyi fejedelem" prágai diákéveire emlékeztet.

A prágai magyarok most azon igyekeznek, hogy emléktáblája legyen Prágában Görgey Artúrnak is, aki egy ideig a Moldva-parti városban járt egyetemre s ott is nősült.