eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Barack Obama csöndben növelte előnyét

Barack Obama csöndben növelte előnyét Hillary Clintonnal szemben az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó kiélezett harcban - közölte vasárnap a CNN hírtelevízió.

Iowában a hét végén tartottak úgynevezett megyei konvenciókat. Ezeken Obamához állt át több olyan küldött, aki korábban az időközben visszalépett John Edwards jelöltségét támogatta. (A közép-nyugati államban az ódivatú, helyi jelölőgyűléseket követően több lépcső után derül ki, hogy az államot képviselő küldöttek közül végül hányan szavaznak majd Obamára, illetve Clintonra a nyár végi jelöltállító pártkonvención.) Becslések szerint kilenccel gyarapodott Obama küldötteinek száma.

Miközben a rendkívül szoros versenyt folytató két szenátor készül az április 22-i Pennsylvania állambeli fordulóra, a Demokrata Párt elitje egyre jobban aggódik az elhúzódó versengés, a bizonytalan kimenetelű küzdelem miatt.

A CNN számítása szerint Barack Obama illinois-i szenátor eddig összesen 1611, míg Hillary Clinton New York-i szenátor 1480 küldöttet gyűjtött össze. Ebből az elkötelezett, vagyis a biztosan az adott jelöltre szavazó küldöttek körében Obamáé 1404, Clintoné 1243 voks. Az illinois-i szenátor egyre jobban megközelíti a volt first ladyt az el nem kötelezett, vagyis saját belátásuk szerint szavazó szuperdelegátusok között: előbbi 207, utóbbi 237 ilyen küldött támogatását tudhatja maga mögött.

A The New York Times több tucat interjút készített a szuperdelegátusokkal - döntő hányadukat a párt vezetői, valamint megválasztott képviselői teszik ki -, akik egyre jobban nyugtalankodnak az előválasztási verseny bizonytalan kimenetele miatt. Az eddigi teljesítmények alapján ugyanis egyik jelölt sem lesz képes arra, hogy az előválasztásokon megszerezze a jelöltséghez szükséges 2025 küldöttet, így a döntő szót a 795 szuperdelegátus lesz kénytelen kimondani. A pártelitnek évtizedek óta nem kellett a mérleg nyelvének szerepét játszania; a denveri pártkongresszus forgatókönyve és eredménye megjósolhatatlan.

Nancy Pelosi házelnök, aki a Denverben rendezendő konvenció levezető elnöke lesz, vasárnap megerősítette: a népnek kell dönteni. Véleménye a jelenlegi állás szerint Obamának kedvez, ugyanis ő vezet mind a leadott szavazatok, mind az elkötelezett küldöttek, mind az megnyert államok tekintetében. Pelosi az ABC televízióban kijelentette: ha a szuperdelegátusok szavazatai megfordítanák azt a döntést, ami a választásokon született, akkor az káros lenne a Demokrata Pártra nézve. Név említése nélkül utalt rá: annak a szenátornak a jelöltségét fogja támogatni, aki több elkötelezett delegáltat gyűjt össze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×