Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövőre már talán vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elképzelhető, hogy már a jövő év elején vízum nélkül, egy egyszerűsített regisztráció után beléphetnek a magyarok az Egyesült Államokba. Várhatóan hétfőn írja alá Magyarország a tengerentúli országgal a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak a vízummentességért cserébe plusz adatokat kell kiadnia, de ezek nem jelentenek kockázatot.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint az év végére vagy a jövő év elejére kaphatnak a magyar állampolgárok vízummentességet az Egyesült Államokba.

A tengerentúli ország azonban ezt feltételekhez köti, amelyekkel azt próbálják meg kivédeni, hogy Magyarországon keresztül léphessenek be terroristák az országukba. A többi mellett azt várja el, hogy Magyarország átadja az ellopott vagy elveszett személyi igazolványok adatait, igényt tartanak az amerikai légi járatok utaslistájára, valamint arra, hogy a repülőn légi marsall is utazzon.

Az adatok egyikét sem tartja Magyarország bizalmasnak, így kiadásuk nem ütközik akadályba - mondta a szóvivő, hozzátéve: mindez az Európai Unió elvárásainak is megfelel.

Tavaly egy elvárásnak ugyan még nem felelt meg Magyarország. A nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya meghaladta a 10 százalékot, 10,3 százalék volt. Az idei év első két hónapjában azonban már jóval kevesebb volt 10 százaléknál - mutatott rá Szelestey Lajos. A ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt.

A felek várhatóan hétfőn aláírják a mentesség megadásáról szóló elvi nyilatkozatot. Ezt követően el kell készíteni a végrehajtásról szóló jogszabályokat, amelyet még az Egyesült Államok törvényhozásának is jóvá kell hagynia. Szelestey Lajos szerint így leghamarabb az év végén vagy a jövő év elején utazhatunk vízum nélkül, azaz egy egyszerűsített regisztrációs eljárás után az Egyesült Államokba.

Az amerikai ország a négy éve az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül elsőként Csehországgal zárta le az egyeztetést, február 26-án. Észtország és Lettország ezen a héten, szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot. A tervek szerint Washington Magyarországgal egy napon, azaz hétfőn ír alá hasonló memorandumot Szlovákiával és Litvániával.

Hanganyag: Nagy Tamás