eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jövőre már talán vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba

Elképzelhető, hogy már a jövő év elején vízum nélkül, egy egyszerűsített regisztráció után beléphetnek a magyarok az Egyesült Államokba. Várhatóan hétfőn írja alá Magyarország a tengerentúli országgal a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak a vízummentességért cserébe plusz adatokat kell kiadnia, de ezek nem jelentenek kockázatot.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint az év végére vagy a jövő év elejére kaphatnak a magyar állampolgárok vízummentességet az Egyesült Államokba.

A tengerentúli ország azonban ezt feltételekhez köti, amelyekkel azt próbálják meg kivédeni, hogy Magyarországon keresztül léphessenek be terroristák az országukba. A többi mellett azt várja el, hogy Magyarország átadja az ellopott vagy elveszett személyi igazolványok adatait, igényt tartanak az amerikai légi járatok utaslistájára, valamint arra, hogy a repülőn légi marsall is utazzon.

Az adatok egyikét sem tartja Magyarország bizalmasnak, így kiadásuk nem ütközik akadályba - mondta a szóvivő, hozzátéve: mindez az Európai Unió elvárásainak is megfelel.

Tavaly egy elvárásnak ugyan még nem felelt meg Magyarország. A nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya meghaladta a 10 százalékot, 10,3 százalék volt. Az idei év első két hónapjában azonban már jóval kevesebb volt 10 százaléknál - mutatott rá Szelestey Lajos. A ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt.

A felek várhatóan hétfőn aláírják a mentesség megadásáról szóló elvi nyilatkozatot. Ezt követően el kell készíteni a végrehajtásról szóló jogszabályokat, amelyet még az Egyesült Államok törvényhozásának is jóvá kell hagynia. Szelestey Lajos szerint így leghamarabb az év végén vagy a jövő év elején utazhatunk vízum nélkül, azaz egy egyszerűsített regisztrációs eljárás után az Egyesült Államokba.

Az amerikai ország a négy éve az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül elsőként Csehországgal zárta le az egyeztetést, február 26-án. Észtország és Lettország ezen a héten, szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot. A tervek szerint Washington Magyarországgal egy napon, azaz hétfőn ír alá hasonló memorandumot Szlovákiával és Litvániával.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×