eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Halálos áldozatai is vannak a tibeti zavargásoknak

Halálos áldozatai is vannak a tibeti Lhászában pénteken kitört zavargásoknak - közölték kórházi források. A tiltakozásokat a buddhista szerzetesek vezetik, szemtanúk beszámolói szerint a tibeti fővárosban a tüntetők felgyújtottak több üzletet és autót, a rendfenntartó erők pedig éles lőszerrel válaszoltak.

A Szabad Ázsia Rádió legkevesebb két halottról tud, és beszámolójában említést tett arról, hogy a rendfenntartó erők éles lövedékkel is lőttek a tömegre.

Az Európai Unió önmérsékletre szólította fel Kínát, a száműzetésben élő dalai láma pedig azt kérte Pekingtől: a hatóságok ne alkalmazzanak erőszakot a tüntetők ellen.

Tibetben húsz éve nem voltak olyan erőteljese tiltakozások, mint a mostaniak. A tüntetések hétfőn kezdődtek buddhista szerzetesek vezetésével, később azonban a tibetiek nagy tömegei csatlakoztak a kínai uralom elleni tiltakozáshoz.

Pénteken a tiltakozók boltokat gyújtottak fel a Johang templom és a Ramocse kolostor közelében, valamint a központi piacon. A pekingi amerikai nagykövetség figyelmeztette a Lhászában tartózkodó állampolgárait, hogy maradjanak távol az eseményektől, ugyanis a turisták már korábban jelezték, hogy lövéseket hallanak a zavargások helyszíne felől.

Egy név nélkül nyilatkozó szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek teljes káoszról számolt be. Elmondta, hogy csak füstöt látni, valószínűleg a templom körül minden ég.

Arról is beszámolt, hogy a rohamrendőrség páncélozott járművekkel zárta el a városközpont fontosabb útkereszteződéseit, azt is, amelyik a dalai láma egykori rezidenciája, a Potala palota felé vezet. Õ maga is hallotta a lövéseket, másoktól pedig úgy értesült, hogy a rendőrség könnygázt is bevetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×