Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálos áldozatai is vannak a tibeti zavargásoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Halálos áldozatai is vannak a tibeti Lhászában pénteken kitört zavargásoknak - közölték kórházi források. A tiltakozásokat a buddhista szerzetesek vezetik, szemtanúk beszámolói szerint a tibeti fővárosban a tüntetők felgyújtottak több üzletet és autót, a rendfenntartó erők pedig éles lőszerrel válaszoltak.

A Szabad Ázsia Rádió legkevesebb két halottról tud, és beszámolójában említést tett arról, hogy a rendfenntartó erők éles lövedékkel is lőttek a tömegre.

Az Európai Unió önmérsékletre szólította fel Kínát, a száműzetésben élő dalai láma pedig azt kérte Pekingtől: a hatóságok ne alkalmazzanak erőszakot a tüntetők ellen.

Tibetben húsz éve nem voltak olyan erőteljese tiltakozások, mint a mostaniak. A tüntetések hétfőn kezdődtek buddhista szerzetesek vezetésével, később azonban a tibetiek nagy tömegei csatlakoztak a kínai uralom elleni tiltakozáshoz.

Pénteken a tiltakozók boltokat gyújtottak fel a Johang templom és a Ramocse kolostor közelében, valamint a központi piacon. A pekingi amerikai nagykövetség figyelmeztette a Lhászában tartózkodó állampolgárait, hogy maradjanak távol az eseményektől, ugyanis a turisták már korábban jelezték, hogy lövéseket hallanak a zavargások helyszíne felől.

Egy név nélkül nyilatkozó szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek teljes káoszról számolt be. Elmondta, hogy csak füstöt látni, valószínűleg a templom körül minden ég.

Arról is beszámolt, hogy a rohamrendőrség páncélozott járművekkel zárta el a városközpont fontosabb útkereszteződéseit, azt is, amelyik a dalai láma egykori rezidenciája, a Potala palota felé vezet. Õ maga is hallotta a lövéseket, másoktól pedig úgy értesült, hogy a rendőrség könnygázt is bevetett.