eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszel a környezetvédelem egyenlő felvállalása mellett

Brüsszelben a környezetvédelmi célok érdekében szükséges terhek egyenlő felvállalása mellett foglaltak állást az uniós tagállamok vezetői. A résztvevők megerősítették, hogy a vállalások teljesítését tagországonként külön kell szabályozni.

Az uniós tagállamok vezetőinek közös nyilatkozattervezetében az is szerepel, hogy a tavalyi vállalásokat, köztük a légszennyezés 20 százalékos csökkentését és a megújítható energiaforrások részarányának 20 százalékra növelését egy éven belül konkrét uniós jogszabályokba kell foglalni.

A résztvevők megerősítették, hogy a vállalások teljesítését tagországonként külön kell szabályozni, mert a végrehajtásnak nem mindenütt azonosak a feltételei.

Magyarország és több más állam például csak aránytalan pluszterhekkel tudná vállalni a megújítható energiaforrások 20 százalékra emelését; a reális vállalás feltehetően közelebb lesz a 10 százalékhoz.

Az országonkénti lebontásra már januárban előterjesztette javaslatát az Európai Bizottság; a vitát még az idén le akarják zárni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×