Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A klímavédelem a fő téma az EU-csúcson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban a klímavédelmi tervek végrehajtásában terveznek előrelépést az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői csütörtök este Brüsszelben kezdődött találkozójukon, de nyilatkozatot adnak ki a nemzetközi pénzpiacok helyzetével kapcsolatban, és megerősítik az EU-tagországokat is magában foglaló földközi-tengeri unió létrehozásának tervét.

A tavaszi, immár hagyományosan elsősorban gazdasági kérdéseknek szentelt csúcsértekezleten az egyik fő téma az, hogyan készülhet fel az EU leghatékonyabban a 2009-es nemzetközi klímavédelmi tárgyalásokra.

A tagországok állam- és kormányfői tavaly ilyenkor úgy döntöttek, hogy az uniós országok az 1990 környéki szintekhez képest 2020-ra akár 30 százalékkal is csökkentik a levegő felmelegedését okozó káros anyagok, mindenekelőtt a széndioxid kibocsátását, ha ehhez a többi nagy kibocsátó - például az Egyesült Államok, Kína és India - is csatlakozik.

Más csatlakozók hiányában a vállalás csak 20 százalékos csökkentésig érvényes. Ezért fontos az uniónak, hogy a jövő évi tárgyalásokon eredményt érjenek el, és ebben vezető szerepet játsszon. A mostani értekezleten az várható, hogy megegyeznek abban: jövő tavasszal elfogadják azokat az intézkedéseket, amelyek a vállalások betartását biztosítják. Ezek egy részére az Európai Bizottság már javaslatot tett, a tagállamok megkezdték a kezdeményezések megvizsgálását.

Napirenden a mediterrán unió

Szóba kerül a találkozón a mediterrán unió terve is, amelynek Franciaország az ötletadója. Néhány EU-tagország egyelőre óvatosan kezeli a kezdeményezést, attól tartva, hogy annak nyomán távolodna egymástól a déli, illetve a keleti EU-tagországok csoportja.

Az állam- és kormányfők - köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - a tervek szerint nyilatkozatot fogadnak el a pénzpiacok bizonytalankodásával kapcsolatban, és ebben a kockázatkezelési mechanizmusok pontosítására összpontosítanak.

Az ülés előtt találkoztak a központi EU-intézmények vezető képviselői a munkaadói szervezetek és a szakszervezetek vezetőivel. A megbeszélés részvevőinek egy része szükségesnek tartotta, hogy az euróárfolyam növekedése miatt tartsanak nemzetközi egyeztetéseket a világgazdaság többi szereplőjével. Az uniós illetékesek azonban igyekeztek arra helyezni a hangsúlyt, hogy a probléma egyelőre kevéssé viseli meg az EU gazdaságát.

Áttekintik a vezetők az unió versenyképességének, foglalkoztatási helyzetének és növekedési ütemének javítására kidolgozott uniós programot is. Minden bizonnyal megállapítják, hogy a három évvel ezelőtt megújított stratéga működik, de új ciklusra, az akkor elhatározottak további maradéktalan végrehajtására, a szerkezeti reformok folytatására van szükség.