eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lerombolta a kormány szépen felépített mítoszát a véreskezű milicista

Egyetlen nyilatkozattal tönkretette a szudáni kormány gondosan felépített mítoszát a darfúri lázadók vezetője, aki elismerte: Khartum fegyverezte fel őket. A lázadókat súlyos atrocitások elkövetésével vádolják a nemzetközi emberjogi szervezetek.

"Mit gondolnak, idevarázsoltuk ezeket a fegyvereket? Dehogy, mindet a kormánytól kaptuk" - jelentette ki az elképedt újságírók előtt Mohammed Hamdan, a darfúri lázadók vezetője a táborában található fegyverekre és teherautókra mutatva.

Hamdan a hírhedt dzsandzsavíd milícia vezetője, amelyről eddig is köztudott volt, hogy kapcsolatban áll az arabok vezette szudáni kormánnyal, bár Omar Basír elnök váltig tagadta, hogy köze lenne a lázadókhoz. A látszat fenntartása érdekében élesen elítélte, "banditáknak és tolvajoknak" nevezte a milicistákat.

A szépen felépített mítoszt döntötte romba Hamdan, aki Toyota Land Cruisere mellett, nehézfegyverekkel, aknavetőkkel, légelhárító rakétákkal és kalasnyikovokkal felfegyverzett emberei körében nyilatkozott.

"A fegyverek, az autók - minden, amit csak látnak, a kormánytól származik" - jelentette ki turbánját igazgatva. A támogatással a szudáni kabinet egyértelműen megsértette az ENSZ 1556- számú határozatát, amelyet 2004 júliusában fogadtak el, s amelyben harminc napot adtak a kormánynak a milícia lefegyverzésére és vezetőinek bíróság elé állítására.

"Ördögök lóháton"

A 31 éves Hamdan Um Al-Kura közelében fekvő táborából húszezer arab fegyverest irányít. A milíciát eredetileg azért hozta létre a kormány, hogy az vegye fel a harcot a fekete lázadókkal. Hamdan szerint a parancsokat változatlanul közvetlenül Basír elnöktől kapja, akivel tavaly szeptemberben kétszer is találkozott, méghozzá a védelmi miniszter jelenlétében.

Hamdan arról is beszámolt, hogy a háború kirobbanásakor, 2003-ban a szudáni hadsereg toborozta és képezte ki a milicistákat a saját bázisain - ennek igazolására be is mutatta hivatalos katonaigazolványát.

A vezér állítja, hogy a dzsandzsavíd - amelynek jelentése arabul "ördögök lóháton" - csak a lázadókkal harcol. Azt elismeri, hogy a milicisták követtek el atrocitásokat a civilek ellen - de csak "saját szakállukra", nem pedig az ő parancsára.

Az Afrikai Unió másképp látja a helyzetet. A szervezet megfigyelőket küldött Darfúrba, akiknek a jelentése szerint Hamdan volt az egyike annak a három parancsnoknak, aki csapatai élén megtámadta Advah falut 2004. november 30-án. A támadás során az asszonyokat megverték és megerőszakolták, és kétszáznál több gyermeket meggyilkoltak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×