eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Árkertellel gyanúsítják a nagy európai légitársaságokat

Több nagy nemzetközi légitársaság irodáiban is házkutatást tartottak az Európai Unió ellenőrei. Azzal gyanúsítják őket, hogy árkartellbe tömörülve határozták meg az Európa és Japán közötti jegyárakat.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa kedden elismerte, hogy frankfurti irodáit átkutatták az Európai Unió ellenőrei. Hírügynökségi jelentések szerint az Alitalia olasz légitársasághoz is kiszálltak a nyomozók.

Tudósítók megjegyzik, hogy a véletlenszerű ellenőrzések a nyomozás kezdeti szakaszában előfordulhatnak, és nem jelentik automatikusan azt, hogy valamiféle kihágás történt volna.

Az Európai Bizottság szűkszavú nyilatkozatban erősítette meg, hogy előre be nem jelentett házkutatást tartott több nagy nemzetközi légitársaságnál. Mint a BBC megjegyezte, nem tudni, hogy pontosan hány céget gyanúsítanak azzal, hogy összejátszottak az Európa és Japán közötti jegyek árának mesterségesen magasan tartásáért.

A Lufthansa olyan nyilatkozatot adott ki, amelyet így is, úgy is lehet értelmezni: Az Európai Bizottságnak információja van arról, hogy légitársaságok, esetleg a Lufthansa is, részt vehettek a versenyt korlátozó ármegállapodásokban - szólt a kommüniké.

A spanyol Ibéria légitársaság úgynevezett code-share módon üzemeltette japán járatait, azaz egy másik légitársaság vitte az utasait. A cég közölte, hogy nem tud információval szolgálni.

Korábban a British Airways és a Virgin Atlantic légitársaságok ellen indultak perek, amiért másokkal együtt kartellbe tömörültek az atlanti járatok árainak szabályozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×