Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovák lapok: tovább gyengül Gyurcsány pozíciója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák sajtó is nagy figyelemmel kísérte a magyarországi népszavazást. Az első értékelések szerint a referendum egyértelmű eredménye a miniszterelnök súlyos vereségét jelenti.

A szlovákiai országos napilapok közül a SME kiküldött munkatársa révén elsősorban a váratlanul magas választási részvételt emelte ki.

A referendum elsöprő sikere a legnagyobb ellenzéki párt elnökének, Orbán Viktornak a győzelmét jelenti, a másik oldalon tovább gyengíti Gyurcsány Ferenc amúgy is megrendült pozícióját - szögezi le a lap cikkírója.

A tudósító a voksolás napján felkereste a Pilis térségében lévő, főleg szlovák többségű falvakat is, ahol azt tapasztalta, hogy a szlovák nemzetiségű lakosok nagy része is három igennel szavazott, magatartásuk tehát semmiben sem tért el az országos átlagtól.

A Ludové Noviny című kisebbségi újság szerkesztője, Imrich Fuhl azonban nem titkolta, hogy nemmel szavazott, mivel az egész referendumot értelmetlnennek tartotta, és szerinte az Alkotmánybíróság hibát követett el, amikor engedélyezte a népszavazást.

A pozsonyi Pravda Kiszelly Zoltán politikai elemzőt kérdezte a várható fejleményekről.

A politológus úgy véli, bár a kormány érzékeny vereséget szenvedett, az alaphelyzet nem sokat változik.

Gyurcsány Ferenc arról beszél majd, hogy a jövővel foglalkozik, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig azt hangoztatja , hogy az emberek bizalmatlanságot szavaztak a kormánynak , ezért a kabinetnek le kellene mondania - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc azonban nem lép vissza, az ellenzéknek pedig nincsenek alkotmányos eszközei arra, hogy ezt kikényszerítse. A süketek párbeszéde tehát tovább folytatódik - nyilatkozta Kiszelly Zoltán a pozsonyi Pravdának.