eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pesszimista jövőképet fest a dalai láma

A kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, és a tibeti nép lassan jelentéktelen kisebbséggé fogyatkozik himalájai szülőföldjén - mutat rá a dalai láma.

A tibeti nép száműzetésben élő vallási vezetője abból az alkalomból szólalt meg, hogy hétfőn lesz 49 éve a tibeti népfelkelés Kína általi leverésének.

"Az elnyomás tovább fokozódik az emberi jogok számos, hihetetlen és súlyos megsértésével, a vallásszabadság megtagadásával és a vallási kérdések átpolitizálásával" - áll a dalai láma hétfőn elhangzó beszédében, amelyből már vasárnap kiszivárogtak részletek.

A nem tibeti lakosság lélekszámának növekedése miatt a tibetiek jelentéktelen kisebbséggé válnak saját szülőföldjükön, nyelvük, szokásaik és hagyományaik lassan kihalnak. Emiatt a láma fel akarja szólítani a pekingi kormányt, hogy haladéktalanul hagyjon fel ezzel a politikával.

A dalai láma megbízottai és a kínai kormány egy ideje tárgyalásban állnak egymással. Jóllehet a párbeszéd mindeddig semmilyen konkrét eredményt nem hozott, a vallási vezetőnek föltett szándéka, hogy folytassa középutas politikáját és a dialógust Pekinggel - tűnik ki a beszéd szövegéből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×