Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az első nyugati kormányfő, aki meglátogatta Medvegyevet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német kancellár nem vár lényegbe vágó változást az új orosz államfő hivatalba lépése után Berlin és Moszkva kapcsolatában. Angela Merkel az első nyugati kormányfő, aki Medvegyev elnökké választása óta az orosz fővárosban járt.

A protokollnak megfelelően a kancellár előbb a még hivatalban lévő államfőt kereste fel. Putyin tudtára adta, hogy Medvegyev is legalább annyira nacionalista a szó pozitív értelmében mint ö, tehát a nyugati politikusoknak Medvegyev elnöksége idején sem lesz könnyebb dolguk, amire Merkel epésen csak annyit válaszolt, hogy remélhetőleg nehezebb sem.

Merkel először két évvel ezelőtt a hannoveri ipari vásáron találkozott Medvegyevvel. Hírügynökségek értesülése szerint a szombati megbeszélést a könnyedebb hangvétel jellemezte,de ez nem gátolta egyiküket sem abban, hogy vázolják a két ország kapcsolatára, valamint a kelet-nyugati viszonyra vonatkozó álláspontjukat.

Putyinhoz hasonlóan Medvegyev is kifogásolta Koszovó függetlenségének elismerését, valamint a NATO tervezett keleti bővítését. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy hamarosan folytatódnak a Moszkva és az Európai Unió közti partneri kapcsolat megteremtéséről kezdett tárgyalások, amelyek a húsexport miatt Lengyelország és Oroszország között kirobbant viszály miatt akadtak el.

A kancellár Moszkvában igyekezett a Nyugat oldalára állítani az orosz vezetőket az atomkísérletek miatt Iránnal folytatott vitában is, és - különös tekintettel küszöbön álló izraeli látogatására -, támogatást szerezni a közel-keleti kérdés tartós rendezését célzó erőfeszítésekhez is.

Angela Merkel hazaindulása előtt a repülőtéren interjút adott a moszkvai kormány politikáját ismételten bíráló rádióállomásnak, amivel szintén hangsúlyozni kívánta, hogy Berlin nem ért egyet az emberi jogok semmibevételével.