Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tengerentúlon már lezárták az urnákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívüli esemény nélkül zajlott le a magyarországi népszavazás New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben, abban a három amerikai nagyvárosban, ahol a legtöbben kívántak szavazati jogukkal élni az amerikai földrészen.

Az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok közül a kontinensen a legtöbben, 80-an New Yorkban kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe: közülük 65-en adták le voksukat, ez 81,2 százalékos arányt jelent.

Washingtonban, ahol a névjegyzékben 46-an szerepeltek, 36-an szavaztak, ez 78,2 százalékos arány, Los Angelesben pedig a névjegyzékbe felvett 32 emberből 27-en szavaztak, ami 84,3 százalékot képvisel.

New Yorkban és Washingtonban néhány állampolgár részvételét a népszavazáson vissza kellett utasítani, mert nem szerepeltek a névjegyzékben.

A népszavazásra az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt a magyarországi szavazást megelőző napon, március 8-án, szombaton, került sor. Az Egyesült Államokban - a keleti parton - közép-európai idő szerint szombat délben kezdődött a népszavazás és - a nyugati parton - közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárult.

Az amerikai kontinensen abban a hét országban lehetett szavazni, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik: az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban.

A külképviseleten az a választópolgár szavazhatott, aki a bejelentett magyarországi lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől február 22-ig kérte a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét.
Az Egyesült Államok négy külképviseletén - Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és Chicagóban - összesen 164-en kérték, hogy szavazhassanak. Minden földrészt beleértve összesen 3.275 ember kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe.

A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén és ekkor számolják össze a külföldön leadott szavazatokat. Az OVB ez, és a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a népszavazás eredményét pénteken.