Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Díjazza\" a kormány a lányos családokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az indiai kormány félmillió forintnak megfelelő összeget fizet a szegény családoknak, hogy felneveljék a lányaikat is. Így próbálják megakadályozni a lánymagzatok abortuszát, amely ugyan illegális, de általánosan elterjedt a kontinensnyi országban.

A szelektív abortuszok nagy száma és a lánycsecsemők elhanyagolása - sőt, akár meggyilkolása - miatt India bizonyos részein riasztóan felborult a nemek közötti arány. Bár a szelektív abortuszt 1994-ben betiltották, a Lancet brit orvosi szaklap becslései szerint az elmúlt húsz évben legalább tízmillió leánymagzatot vetettek el Indiában.

Ezen a helyzeten próbál változtatni a kormányzat. Hét államban kapnak készpénzt a szegény családok egy-egy kislány születésekor, majd több alkalommal is, egészen a lány 18 éves koráig.

Az illetékes indiai miniszter reményét fejezte ki, hogy a program hatására a családok végre nem tehernek tekintik majd a lányokat, hanem értéknek. Badzsajalakszmi Nanda jogi aktivista szerint azonban a támogatást nem csupán a szegényeknek kellene biztosítani.

A szelektív abortuszt választók többsége ugyanis nem a szegénységi küszöb alatt él, a városi középosztály körében is gyakori az ilyesmi - állítja Nanda, aki szerint a hagyományok - például a megkövetelt hozomány - is belejátszanak abba, hogy a lányokat "értéktelennek" tartják.

A szelektív abortusz különösen súlyos problémát jelent a gazdag északi Pandzsábban, ahol ma már mindössze 793 lány jut ezer újszülött fiúra.