Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hátborzongató felfedezés: befalazott pincék a nevelőotthonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy óriási kőkádat találtak a nyomozók annak a nagy-britanniai nevelőintézetnek a befalazott pincéjében, ahol évtizedeken át bántalmazhattak gyermekeket.

A Jersey szigetén lévő Haute de la Garenne nevelőintézet több egykori lakója említette a rendőrségnek, hogy egy kádban bántalmazták és erőszakolták meg őket. A nyomozást vezető rendőr, Lenny Harper kiemelte: a fürdő pontosan olyan volt, amilyennek azt az áldozatok leírták.

A közel egy méter mély, kőből készült kádat a gyermekotthon pincéjében lévő, már befalazott zárkában találták meg.

A helyiségebe egy csapóajtón lökték be a gyermekeket - emlékeztek vissza a borzalomra az áldozatok.

A falakon gyermekek által vésett hátborzongató feliratok és nevek olvashatók.

"Éveken át rossz voltam" - írta egy valószínűleg bántalmazott gyermek.

Egy nő, akit az 1960-as és 1970-es években bántalmaztak az otthonban, elmondta: a zárkába a rosszul viselkedő gyerekeket zárták, majd ott arra kényszerítették őket, hogy a jéghideg vízben fürödjenek, és meztelenül kellett maradniuk, nem is szárítkozhattak meg.

"A víz néha jeges volt, de addig kellett benne maradnunk, amíg dermedtté nem váltunk" - emlékezett vissza a nevelőintézet egy másik volt lakója.

A nyomozók szerint három további befalazott zárkára bukkanhatnak az épület egy másik szárnyában.

Az ügynek negyven gyanúsítottja van, egyikük a volt felügyelőnő, Morag Jordan, aki 1971 és 1984 között dolgozott az intézetben. Az áldozatok kiemelték, hogy a nő többször is bántalmazta a gyermekeket, ám ő ezt tagadja.

Eddig egy koponyát találtak az intézményben, és a rendőrök szerint további gyermekek maradványaira bukkanhatnak. Több gyermek nyomtalanul eltűnt az intézményéből.

A Haute de la Garenne, amikor 1850-ben megnyitották, még kizárólag fiúkat fogadott, a XX. század elejétől azonban már lányokat is gondoztak ott.

A gyermekbántalmazásra utaló bizonyítékokat találhatták meg február végén azok a rendőrök, akik kutyákkal és radarberendezések segítségével kutatták át az épületet és környékét.

A gyermekotthonban történteket tavaly novemberben kezdte vizsgálni a hatóság, akkor az ezzel kapcsolatos felhívás közzététele után több mint 140 ember vállalkozott arra, hogy elmesélje, mi történt vele, amíg ott lakott.