Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ főtitkára elítélte a túlzott izraeli erőszakot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elítélte a túlzott izraeli erőszakot a Gázai övezetben az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Mun a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén azután beszélt erről, hogy szombaton az izraeli hadsereg támadásaiban 61 palesztin halt meg Dzsabalíja menekülttáborban.

Az ENSZ főtitkára ugyanakkor elítélte a palesztin rakétatámadásokat, és elismerte Izrael jogát az önvédelemre, de felszólította a zsidó államot, hogy tartsa be a nemzetközi jogot.

A Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint az Arab Liga kezdeményezésére Líbia kérte.

Szombaton a támadások miatt az izraeli-palesztin béketárgyalások felfüggesztéséről döntött a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász lemondta az izraeli kormányfovel tervezett találkozóját, továbbá a közel-keleti tárgyalóküldöttségek megbeszéléseit is.

Az intifáda, a palesztin felkelés kezdete, 2000 szeptembere óta a szombati volt az egyik legsúlyosabb palesztin veszteség, amelyben a fegyveresek mellett nők és gyerekek is meghaltak.

Az éjjel ismét Gázai övezeti célpontot támadtak izraeli harcigépek: a légicsapásban a radikális Hamász mozgalom egyik vezetojének hivatala romba dőlt, több ember megsebesült.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szóvivoje közölte: egyelőre nincs meghatározva a gázai hadműveletek befejezésének időpontja. Hozzátette: a hadsereg célja, hogy véget vessen a palesztin rakétatámadásoknak.